Mihail Kutuzov: Salata vojskovođe i kafa diplomate

Izvor: Vostok.rs, 16.Jul.2011, 14:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mihail Kutuzov: Salata vojskovođe i kafa diplomate

16.07.2011. -

Vojskovođa Mihail Ilarionovič Goleniščev-Kutuzov u Rusiji je pre svega poznat kao junak Otadžbinskog rata 1812. godine i pobednik Napoleona, koji je francuskog imperatora isterao s ruske zemlje. A u kulinarskoj tradiciji u Rusiji je bez obzira na to popularna torta „Napoleon". Iako postoji i torta s orasima, nazvana u čast Kutuzova. Ipak, ona je manje poznata.

Postoji i salata, koja je naziv dobila u čast Kutuzova. Čak postoji i mišljenje da je recept >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << za ovu salatu smislio sam Mihail Kutuzov. Među sastojcima su – kuvana teletina, inćuni, haringa, goveđi vrat, kuvana cvekla, šargarepa, celer, krastavci i marinirane pečurke.

Kutuzov je obično ustajao kasno, jeo je mnogo, posle ručka je spavao oko tri sata, a onda se još nekoliko sati osvešćivao posle sna.

Malo ko zna da je 1767. godine Kutuzov bio angažovan za rad u „Komisiji na sastavljanju nove Uredbe", važnog pravnog i filosofskog dokumenta iz XVIII veka, koji je potvrdio osnove „prosvećene monarhije", da je bio litvanski i peterburški vojni gubernator.

Mihail Kutuzov je uspešno obavio diplomatsku misiju u Pruskoj: za dva meseca boravka u Berlinu uspeo je da je privuče na stranu Rusije u borbi protiv Francuske.

U jesen 1792. godine Kutuzov je krenuo u Konstantinopolj radi obavljanja pregovora s turskim sultanom. Zanimljivo je da je za poklon sultanu Kutuzov dobio 24 ananasa, odgajena u baštama u novim zemljama, koje su bile prisajedinjene Rusiji.

Kad se Kutuzov vratio iz Konstantinopolja pročuo se kao poznavalac turske kafe. Favorit carice Katarine II Platon Zubov mu je poveravao da skuva tursku kafu i primoravao ga je da mu donosi šoljicu kafe ujutru. Mnogi su tada smatrali da takav posao ponižava dostojanstvo generala, ali je vreme bilo takvo.

Kutuzov je uživao naklonost carice Katarine II i za razliku od mnogih velmoža uspeo je da opstane i za vreme novog cara Pavla I. On je bio jedan od poslednjih ljudi koji su večerali s imperatorom neposredno pred njegovu pogibiju. 11. marta 1801. godine general od infanterije grof Mihail Ilarionovič Kutuzov zajedno sa svojom najstarijom kćerkom, Praskovjom Tolstoj, dvorskom damom carice Marije Fjodorovne bio je pozvan u Mihajlovski zamak za carsku trpezu. Sto je bio postavljen za dvadeset osoba, na njemu je prvi put postavljen servis, ukrašen prefinjenim i tanano naslikanim prikazima Mihajlovskog zamka. Car Pavle je veoma voleo ovaj zamak i podižući naizmenično tanjire, šolje i druge predmete servisa, nežno ih je celivao jedan za drugim. Na početku trpeze Pavle je bio potišten i odmah je počeo mnogo da pije, ubrzo se vidno opivši. O ovoj večeri je Kutuzov mnogo godina kasnije pričao generalu Aleksandru Lanžeronu: „Večerali smo s carem, i bilo nas je dvadesetak" Posle večere je pričao sa mnom i bacivši pogled u ogledalo, čije je staklo davalo nepravilan odraz, smejući se, rekao je: „Čudno ogledalo, vidim kako mi je zavrnut vrat." Nije prošlo ni dva sata, a car Pavle je posle ove večere ubijen u dvorskom prevratu.

Izvor: Golos Rossii, foto: ru.wikipedia.org

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.