Migranti ostavljeni u šumi: Molili smo ih, žene su vrištale

Izvor: N1 televizija, 19.Dec.2016, 20:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Migranti ostavljeni u šumi: Molili smo ih, žene su vrištale

Krovne međunarodne organizacije koje se bave migrantskom krizom istražuju pokušaj deportacije jedne izbegličke porodice koja je izvučena iz autobusa, prebačena u policijsku vozilo, a kasnije u toku noći pronađena u šumi nadomak bugarske granice. Oni su sada smešteni u prihvatni centar u Preševu.

Ljudima koji su umesto u prihvatnom centru Bosilegrad ostavljeni u šumi danas niko nema pristup. Zato za N1 telefonom prepričavaju kako su na putu za Bosilegrad prošli jednu >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << policijsku kontrolu, a na sledećoj – maskirana unformisana lica naložila su im da siđu iz autobusa, potom ih odvezli u šumu na samu granicu sa Bugarskom.

"Samo su nas ostavili na granici i rekli idite. Molili smo ih, govorili da je i dete sa nama, a tako je hladno, pitali zašto nam to rade kada nismo uradili ništa loše i imamo sve papire. Zašto nam to radite, molili smo, preklinjali, ali su samo govorili – idite, idite. Žene su vrištle, plakale. Pokušavali smo da založimo vatru, bojali se šta može da se desi", kaže Alrem Ibrahim za N1.

Uspeli su da preko SOS linije dobiju beogradski Info park. Upravo je od njih javnost i saznala o dramatičnoj akciji spašavanja koja je trajala do tri ujutru, da su, kada je stigla hitna pomoć tri ženske osobe bile u nesvesti.

Dva dana kasnije, do detalja se zna šta se događalo, ali ne i ko je za to odgovoran.

Na pitanje N1 poslato ministarstvima policije i vojske ko je bio zadužen za prevoz ove grupe, kako se dogodilo da ne stignu na odredište stigao je odgovor vojske u kome se ovaj slučaj ne pominje, već se podseća da ministarstvo i zajedničke patrole postupaju po važećim zakonima.

"Ovom prilikom apelujemo još jednom na poštovanju zakonskih propisa koji uređuju način prelaska državne granice i ukazujemo da je Srbija ostala država na migrantskoj ruti koja se najhumanije odnosi prema migrantima", navodi Ministarstvo odbrane.

Ni u Komesarijatu za izbeglice ne znaju ko je odgovoran. Ovaj slučaj zovu nemilim događajem i potvrđuju da su ljudi koji su ostavljeni u šumi bili registrovani u skladu sa propisima.

"Ta grupa jeste bila upućena u Bosilegrad. Upućena je u centar, na žalost tad već napunio za jedna dan. Došlo je do nemilog događaja. ta grupa je trebalo da bude sa tim validnim uputima bude prosleđena u Preševo ili Bujanovac, gde je jedino u ovom momentu imalo mesta. U ovom momentu ne mogu ništa određenije da kažem da pažljivo analiziramo zašto je do te nemile situacije došlo", kaže Vladimir Cucić, komesar za izbeglice.

Sa onim što se dogodilo sedmočlanoj izbegličkoj porodici upoznat je UNFCR i organizacije koje se bave zaštitom ljudskih prava, ali do dans nikom nije dozvoljeno da razgovara sa njima, uz obrazloženje da je istraga u toku, da su u karantinu u PC Preševo, jer nisu prošli sve medicinske preglede.

Izvor: N1

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Migranti ostavljeni u šumi sada u prihvatnom centru

Izvor: N1 televizija, 19.Dec.2016

Krovne međunarodne organizacije koje se bave migrantskom krizom istražuju pokušaj deportacije jedne izbegličke porodice koja je izvučena iz autobusa, prebačena u policijsku vozilo, a kasnije u toku noći pronađena u šumi nadomak bugarske granice. Oni su sada smešteni u prihvatni centar u Preševu...Izvor:...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.