Izvor: B92, 12.Apr.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Merkator će biti srpski"

Beograd -- Strategija "korak po korak" urodiće plodom; za godinu dana Merkator će biti u većinskom srpskom vlasništvu, tvrdi izvor Blica.

Izvor lista blizak Milanu Beku tvrdi da Slovenci nemaju valjanu odbranu od srpskog kapitala i da će polako morati da se povlače. Istovremeno, Mišković i Beko još uvek razrađuju taktiku i još nisu napali iz svih raspoloživih oružja. Kad se to dogodi i kad na berzi uzmu dovoljan deo kolača, Slovenci će sami ponuditi pregovore, piše >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Blic.

Optimizam srpske strane ipak nema sasvim realnu podlogu. Mišković i Beko nisu jednaki i, nezavisno od zajedničkih poslova, imaju i potpuno odvojene interese. O tome svedoči i činjenica da Beko nije bio obavešten da će Milka Forcan dati izjavu Beti, kao što ni Mišković ne zna baš sve detalje o kojima su Beko i Janković razgovarali u Zagrebu, piše Blic.

Tek, evidentno je da će bura oko Merkatora duvati malo duže, a udare tog vetra, osim na Ljubljanskoj berzi, osetiće i glavni akteri na političkoj sceni obe države. Dnevnik Delo uveliko piše o tome da se tranzicija u Sloveniji otela kontroli te da je država prodala Merkator samoj sebi i svojim prijateljima. Upravo o tome govorila je juče Milka Forcan, ocenjujući da su Istrabenc i Pivovarna Laško do većinskog vlasništva došli netržišnim putem. U Sloveniji, međutim, primećuju da je i način na koji je C market ušao u sastav Delte daleko od tržišnog, piše Blic.

Danas piše da je izjava potpredsednice Delta holdinga Milke Forcan da je ta kompanija zainteresovana za Merkator i da "traži načina kako da to ostvari" nametnula pitanje ima li Delta strategiju širenja na tržišta u okruženju. Čim su mediji zaključili da se iza fonda Altima ne kriju Mišković i Beko, usledile su nove spekulacije, pre svega u slovenačkim finansijskim krugovima, da su dvojica srpskih biznismena preusmerila svoj kapital u kupovinu akcija većinskih akcionara Merkatora - Pivovarne Laško i Istrabenca. Prilikom iznošenja takvih ocena (ne)upućeni u berzanska kretanja rukovodili su se rastom vrednosti akcija te dve kompanije na Ljubljanskoj berzi, piše Danas.

Prema proceni berzanskih stručnjaka u Srbiji, realno je očekivati da će se prilikom preuzimanja Merkatora Mišković i Beko opredeliti "za paralelni pristup", odnosno istovremeni otkup akcija na berzi i pregovore sa većinskim vlasnicima Merkatora - Istrabencom i Pivovarnom Laško.

Stručnjaci u Srbiji takođe tvrde i da je Merkator potcenio Deltu, ne samo zato što je pogrešno reagovao prilikom preuzimanja C marketa i Pekabete, već i zato što je poslovna strategija Merkatora manje ambiciozna od strategije Delta Holdinga, piše Danas. List navodi da se slovenački trgovinski lanac opredelio za horizontalno širenje trgovinske mreže i akviziciju trgovinskih lanaca, dok je strategija Delte bazirana na vertikalnom povezivanju (od proizvodnje do distribucije). Ishod borbe ove dve strategije, smatraju mnogi, verovatno će opredeliti i razvojni put ove dve moćne trgovinske kompanije

Predsednik Privredne komore Srbije Slobodan Milosavljević podržao je, u izjavi za Danas, širenje domaćih trgovinskih lanaca van granica Srbije, uz obrazloženje da domaća privreda nema šansu za rast ukoliko se ne proširi tržište za plasman naše robe.

"Treba podsetiti da je vreme bojkota robe stranih proizvođača, kao i period revanšizma i ucena, iza nas. To ne treba da bude način na koji će funkcionisati srpska privreda, ali to znači da bi i privrednici iz drugih zemalja u okruženju, pa prema tome i iz Slovenije, trebalo da poštuju zakone tržišta i konkurencije", izjavio je Milosavljević za Danas.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.