Marić: Bujični vodotokovi mogu predstavljati opasnost

Izvor: NoviMagazin.rs, 15.Okt.2015, 12:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Marić: Bujični vodotokovi mogu predstavljati opasnost

Načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Predrag Marić izjavio je danas da bujični vodotokovi u prvom delu jeseni mogu da predstavljaju potencijalnu opasnost i da će količina padavina odrediti dalji razvoj događaja.

Povodom poplava, koje se očekuju narednih dana u Hrvatskoj, Marić je u Jutarnjem programu RTS-a, govoreći o mogućnosti opasnosti za Srbiju, rekao da "nema indicija u tom kontekstu".

Načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << je istakao da je neophodno upozoriti ljude, podsetivši da je u Preševu i Bujanovcu palo oko 60 litara kiše po kvadratnom metru.

Marić je rekao da u situacijama blokade autoputeva usled ogromnih snežnih padavina mogu da pomognu ministarstva saobraćaja i odbrane i dodao da postoji plan reagovanja.

On je najavio dobar zakonodavni okvir i uslove za veću sigurnost za šta je potrebno mnogo novca koji bi priticao u kontinuitetu.

Marić je istakao da je to suština reformskog projekta na kojem se sada radi, na novom zakonu o smanjenju rizika od elementarnih i drugih nepogoda i upravljanju u vanrednim situacijama.

On očekuje da će taj zakon ubrzo ući u proceduru i u Skupštinu Srbije i da je ideja da se formira novo telo Vlade Srbije koje će se baviti preventivom, reagovanjem i obnovom.

Načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije je istakao da su preko potrebna finansijska sredstva u većem obimu i dužem periodu kako bi bio obnovljen vozni park, popunjeno ljudstvo i postojala spremnost za predstojeće godine.

Marić je naglasio da će materijalno-pravni status vatrogasaca-spasilaca ostati isti i da niko neće ostati bez posla.

On je ocenio da je moguće mnogo uraditi u oblasti preventive, da je želja da se tu "podigne lestvica" i ostvari pomak i da će zajedno sa ovim zakonom u proceduru ući i zakon o obnovi.

Podsetivši na poplave koje su zadesile Srbiju u maju 2014. godine, Marić je ocenio da je od onoga što je bilo oštećeno mnogo toga popravljeno i čak i bolje urađeno, a da "ono gde još uvek muku mučimo, to je čišćenje rečnih korita".

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.