Izvor: Politika, 04.Sep.2015, 19:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Manje kandidata za indeks od broja slobodnih mesta

Prazne klupe na Pravnom fakultetu najveće iznenađenje na Novosadskom univerzitetu: u drugom upisnom roku za 298 mesta samo 97 prijavljenih

Na fakultetima i visokim školama na kojima je ostalo slobodnih mesta posle junskog upisnog roka juče je počela provera znanja prijavljenih. Prema prvim podacima rektorata državnih univerziteta, gotovo nijedan fakultet nema više kandidata od broja slobodnih mesta, tako da će, po svemu sudeći, akademska godina početi sa dosta praznih >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << klupa.

Ministarstvo prosvete nema podatke o broju prijavljenih, a nisu se pokazali ažurnima ni pojedini univerziteti, poput Beogradskog, Kragujevačkog i Niškog.

Univerzitet u Novom Sadu već godinama najbrže daje informacije svojim studentima, pa su budući brucoši i ovog puta iz dana u dan mogli da prate broj prijavljenih kandidata po fakultetima. Ovde su za 1.935 mesta konkurisala 694 svršena srednjoškolca, a najtraženiji je bio indeks Medicinskog fakulteta, gde je za 90 mesta konkurisalo 154 kandidata. I Akademija umetnosti je skoro popunila upisnu kvotu, ali borba za indeks neće biti tako žestoka, jer za 24 mesta ima – 22 prijave.

Iznenađenje je Pravni fakultet, na kojem je posle junskog roka ostalo 298 indeksa, a konkurisalo je samo 97 kandidata. Slična je situacija i na svim ostalim fakultetima, a najslabije je interesovanje za Tehnološki fakultet, koji je primio samo četiri prijave (26 mesta).

Na Univerzitetu u Prišini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici posle prvog roka ostala su 824 indeksa, a dokumenta su predala 342 kandidata. I ovde je najtraženiji indeks Medicinskog fakulteta, koji će dobiti tek svaki drugi kandidat, jer je za 39 mesta konkurisalo 93 mladih. Na pravima je ostalo 112 indeksa, a ima 17 prijava, na ekonomiji je 20 kandidata za 93 mesta, PMF želi da studira samo još 25 mladih, a ima 120 slobodnih mesta.

Nema velike razlike ni na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru. Ovde je za 253 indeksa konkurisalo 89 kandidata, a najveće interesovanje vlada za pravo (13 prijava, 17 mesta), ekonomiju (12 kandidata za 12 indeksa) i prehrambenu tehnologiju (takođe 12 kandidata). Matematiku želi da studira samo jedan kandidat prijavljen u septembarskom roku, a informatiku dva.

Kada je reč o prijemnim ispitima, termini se razlikuju od fakulteta do fakulteta, a pošto je kandidata malo, rezultati se očekuju već tokom vikenda. Važno upozorenje mladima jeste da prate informacije sa fakulteta, jer su upisni rokovi kraći nego u junu, pa može da se dogodi da u dva dana budu i rezultati i žalbe nezadovoljnih kandidata i podela indeksa. Ovo je važno i zbog toga što, ukoliko se kandidat koji je na listi primljenih ne pojavi na upisu, fakultet ima pravo da umesto njega upiše sledećeg na listi.

Potrebno je pripremiti originale dokumenata (prilikom prijave predavale su se fotokopije), indeks, slike, kao i novac za upis i školarinu. Većina fakulteta omogućava samofinansirajućim studentima plaćanje školarine na više rata.

Čitav posao oko upisa fakulteti bi trebalo da završe do 20. septembra, jer akademska 2015/16. godina počinje 1. oktobra.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.