„Mala latica” u libanskom mozaiku

Izvor: Politika, 13.Apr.2012, 16:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Mala latica” u libanskom mozaiku

Izložba libanskih mozaika „Kroz vreme”, kompanije „Feničan arts” svečano je otvorena u galeriji „Ozon”. Postavku čini 15 mozaika izrađenih od prirodnog kamena, stakla, keramike i mozaik paste.Na zidovima i podu galerije našli su se radovi koji oponašaju različite stilove – impresionizam, simbolizam, realizam, kubizam…

„Crno-beli cvet”, „Mala latica”, „Predeo”, „Ljudi koji piju”, „Šareni talasi”, „Tuti fruti” neki su od radova sačinjeni >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << od sitnih oblika i malenih kvadrata. Pored njih našla su se i paunova pera, apstrakcije, mozaik sa motivom klasičnog libanskog tepiha, kao i radovi rađeni po uzoru na slike „Džudit” i „Vodene zmije” Gustava Klimta.

Veličine podnih i zidnih mozaika su različite, a najveći zauzima gotovo 4,5 metara kvadratnih.

Izložbu je otvorio Kabalan Frangieh, predstavnik ambasade Libana, i Šadi Tavil, vlasnik kompanije „Feničan arts”.

– Tehnika mozaika datira iz perioda od pre četiri hiljade godina pre naše ere, a Liban je svetsko središte ove umetnosti. U mnogim gradovima širom naše zemlje tehnika mozaika se izučava na fakultetima. Neki od ovih radova teže više od 300 ili 400 kilograma. Veliki je napor učinjen da se oni donesu u srpsku prestonicu i predstave posetiocima – naveo je Frangieh.

Porodica Tavil bavi se ovim poslom već tri generacije, a njihova firma upošljava oko 80 mozaičara, umetnika, dizajnera, arhitekata…

– Ova izložba ne predstavlja nijednog pojedinačnog umetnika, već domete mozaičke umetnosti – kaže Tavil.

Umetnicima i arhitektama najinteresantniji dan izložbe biće 18. april, kada će Šadi Tavil održati predavanje o primeni savremenih mozaika u enterijeru i eksterijeru.

B. P.

objavljeno: 13.04.2012.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.