Makedonija neće proći kao Srbija

Izvor: Politika, 10.Maj.2015, 15:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Makedonija neće proći kao Srbija

Međuetnički konflikti i novi pokušaj komadanja zemlje nisu mogući, iza upada u karaulu Gošince stoji režim, kojem više ne veruju ni građani ni međunarodna zajednica

„Bombe” koje Zoran Zaev, lider Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM), najveće opozicione stranke u zemlji, ispaljuje još od polovine februara, najzad su „zapalile” ulice. Nakon što je Zaev objavio još jedan u nizu snimaka prisluškivanih razgovora čelnika vlasti premijera Nikole Gruevskog >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << i njegove partije VMRO-DPMNE, koji ukazuje na to da je ubistvo mladića 2011. godine počinio policajac na dužnosti, izbile su demonstracije u nekoliko makedonskih gradova. Grubo policijsko suzbijanje protesta dodatno je zaoštrilo situaciju u zemlji, već napetu zbog lošeg materijalnog stanja, stalnog trvenja vlasti i opozicije, višegodišnje blokade pridruživanja Evropskoj uniji i naznaka da teritorija Makedonije opet nije bezbedna od pokušaja da se stvori „Velika Albanija”. Na pitanja „Politike” Zaev je odgovorio elektronskom poštom, pre nego što se makedonska policija u Kumanovu sukobila s teroristima.

Da li su protesti koji su počeli ove nedelje dobra uvertira za miting koji je SDSM zakazao za 17. maj? Ili bi mogli da sagore žar nezadovoljnih građana, utoliko pre što je policija proteste snimala?

Protesti se u Makedoniji dešavaju već duže od pola godine. Omladina, profesori, honorarci, razne grupe građana izražavaju nezadovoljstvo haosom koji je stvorila nesposobna, neodgovorna i kriminalna vlast.Nezadovoljstvo dobija na žestini zato što vlast po svaku cenu želi da se održi, uprkos dokazima o kriminalu i korupciji u njenom vrhu. Veliki narodni protest 17. maja biće kulminacija građanskog nezadovoljstva.

Ako je sadašnji režim diktatorski, kako objašnjavate to da ga građani godinama podržavaju na izborima?

Gruevski na izborima ne pobeđuje, već krade. Audio-dokazi koje smo objavili u projektu„Istina za Makedoniju” potvrđuju zloupotrebe državnih institucija i budžetskih sredstava za izborne ciljeve, izborne krađe preko fiktivnih osoba u biračkom spisku, glasanje s lažnim ličnim kartama, iznuđivanje glasova pretnjama i ucenama,spiskovima zaposlenih u javnoj upravi. Vlast nema legitimitet i potrebna je prelazna vlada koja bi obezbedila uslove za sprovođenje slobodnih i demokratskih izbora. Evidentno je iz sve većih uličnih protesta da je raspoloženje građana prema Gruevskom negativno.

I mnogi kritičari Gruevskog smatraju da opozicija ne zna kako da preuzme vlast niti šta bi radila s njom. Za vas mnogi sumnjaju da niste bili nevini u mahinacijama oko izgradnje tržnog centra u Strumici, nego da vas je tadašnji predsednik Branko Crvenkovski amnestirao zato što ste bili iz iste stranke. Kako nameravate da pridobijete one koji nemaju poverenja ni u Gruevskog ni u vas?

Kadrovski, programski i organizaciono, SDSM je spreman da preuzme vlast i vrati slobodu, demokratiju i evropske vrednosti Republici Makedoniji. Takozvani „slučaj Global” ne postoji, već samo želja Gruevskog da mi našteti konstruisanim slučajevima. Da je ta afera konstruisana, potvrđuje razgovor čiji smo snimak objavili, između ministra transporta i veze Mileta Janakievskog i tadašnjeg predsednika Vrhovnog suda Makedonije Jova Vangelovskog.

Javni dug Makedonije dugo je rastao, ali je nedavno počeo da pada, pre roka je otplaćen dug MMF-u, cene miruju. Ako su se smanjili razlozi za socijalni bunt, možete li mobilisati dovoljan broj građana samo optužbama da im vlast ugrožava ljudska prava, o kojima na Balkanu nema izgrađene javne svesti?

Od osamostaljenja, Makedonija sad imanajveći dug, veći od 41 odsto BDP-a. Ali, vlast manipuliše brojevima. Prošle godine je upravo MMF objaviostvarni procenat zaduženja. I SAD, Velika Britanija i Nemačka kritikovale su fiskalnu politiku Makedonije iizrazile zabrinutost za održivost duga,ukazujući na to da vlast ne objavljuje prave podatke. U prethodna tri meseca vlada jeizvela politički manevar kako bi objavila da je prevremeno isplatila MMF-u dug od 150 miliona evra. Podaci pokazuju da je ukupni nacionalni dug ostao na istom nivou, što znači da je dug MMF-u, čije kontrole vlast i dalje izbegava, zamenjen novim domaćim zaduženjem.

Protiv vas je pokrenut krivični proces zbog „ugrožavanja ustavnog poretka”. Kada će početi suđenje?

Nije bilo ni puča ni ugrožavanja ustavnog poretka. Ta optužba je neuspešan pokušaj vlasti da se spase od odgovornosti za zlodeladokumentovana snimcima, koji potvrđuju i da ona kontroliše pravosuđe. Javnost je čula kako Gruevski i njegovi saradnicinaručuju sudske presude, dogovaraju se ko će biti izabran za sudiju, intervenišu kod javnog tužilaštva. Uz dokazeo milionskom kriminalu i korupciji u vrhu vlasti,podneli smo više od trideset krivičnih prijava, ali partijsko pravosuđe ne preduzima ništa.

Evropska unija odbila je da pošalje svoje stručnjake da prate suđenje vama i drugim optuženima. Zbog čega Evropa ne želi da dođe u situaciju da pomogne ni Gruevskom ni vama? Pokazuje li to da nije dovoljno zainteresovana za sudbinu Makedonije, uprkos nedavnom upozorenju EU da se stanje vladavine prava, osnovnih prava i sloboda medija u vašoj zemlji pogoršalo, kao i da bi Evropska komisija mogla povući preporuku da počnu pregovori s Makedonijom?

EU jasno stavlja do znanja da su potrebne ostavke. I ona i celokupna međunarodna zajednica stali su iza zahteva za slobodu medija, nezavisnost sudstva, odvajanje partije od države. Visoki američki predstavnici i ambasadorka Nemačke zatražili su ostavke kao preduslov za transparentnu i nepristrasnu istragu o audio-dokazima koje smo objavili. Prst je uperen ka izvoru problema u državi – Gruevskom i njegovim najbližim saradnicima.

Za razliku od odluke EU da se ne meša, britanski i bivši američki ambasadori predložili su Gruevskom da prihvati prelaznu vladu. Ima li razlike u odnosu pojedinih zapadnih zemalja prema krizi u Makedoniji?

Nema razlika. Međunarodna zajednica je veliki prijatelj Republike Makedonije. Svima je jasno da je ostavka Gruevskog neophodna da bi se rešila duboka kriza u Makedoniji.

U Srbiji se pribojavaju da bi Hrvatska mogla da blokira naš put ka EU dok ne ispunimo njihove zahteve. Drži li Evropa Makedoniju u svom predvorju samo zbog protivljenja Grčke da se pridružite „briselskom klubu” pod sadašnjim imenom ili postoji i dublja pozadina?

Grčka zloupotrebljava svoju poziciju u EU i ponaša se suprotno standardima i principima unije. Nažalost, način vladavine Nikole Gruevskog dodatno podriva pozicije Makedonijei stvara još problema napretku zemlje ka EU.Kontrolavlade nad pravosuđem i medijima, ugrožavanje ljudskih prava i sloboda, poklopljenost države partijom, te kriminal i korupcija,skrenuli su Makedoniju s pravog puta ka članstvu u EU i NATO. Povratak slobode i demokratije u zemlju vratiće Makedoniju na evropski put.

Snimci prisluškivanih razgovora koje ste objavili ukazuju da je Gruevski pritiskao pravosuđe da bi oslobodio Albance uhapšene kao teroriste. Da li su takve „usluge” jedini recept za izbegavanje međuetničkih napetosti u Makedoniji?

Istina nema etnički, verski ili nacionalni predznak. Korupcija i kriminal uništavaju sadašnjost i budućnost svih građana Makedonije. Zbog toga se, kao nikada do sada, u Makedoniji dešava istorijsko ujedinjenje građana protiv vlade Gruevskog.

S obzirom na nedavni upad ljudi u uniformama OVK u graničnu karaulu, prošlogodišnje proglašenje albanske „Republike Iliride” na polovini makedonske teritorije, te izjave i gestove albanskog premijera Edija Rame koji podupiru ideju „Velike Albanije”, plašite li se novog pokušaja komadanja Makedonije?

U Makedoniji samo vlada ima interes da održava nestabilnost, u nadi da će makar po tu cenu uspeti da zadrži pozicije. Za događaj u karauli Gošince imamo snažne indicije da ga je kreirala vlast. Građani Makedonije su mudri i znaju da procene. Ne postoji mogućnost izbijanja etničkog konflikta.

Srbija je posle petog oktobra promenila ponašanje prema Kosovu, ali joj to nije pomoglo da ubedi većinu u EU da ima pravo na tu teritoriju. Kosovski problem i dalje diktira brzinu našeg pridruživanja EU. Koliko odnosi Makedonaca i makedonskih Albanaca utiču na položaj Makedonije pred Evropom?

Nema paralela između događaja u Srbiji i Makedoniji po tom pitanju. U Makedoniji je u toku ujedinjenje svih građana, koje će ojačati zemlju.

----------------------------------------------------------------

Prisluškuje Gruevski a ne stranci

Vlast vas optužuje da su vam snimke razgovora državnih čelnika dostavili strani obaveštajci. Vi to negirate, ali ste priznali da ste u jednoj stvari imali i pomoć premijera neimenovane strane države.

Iza prisluškivanja u Makedoniji ne stoje strane službe, što Gruevski odlično zna, inače bi rekao koje su to službe. Imamo dokaze da je upravo vlastuz pomoć državne službe UBK prislušivala više od dvadeset hiljada građana. Premijer te strane države pomogao je samo u obezbeđivanju radne vize osobi koju je vlast nepravično optužila.

-------------------------------------------------------------

Ni Rusija ne podržava vlast

Spekuliše se da je Gruevski previše blizak Rusiji za ukus nekih na Zapadu. Da li vi, ako preuzmete vlast, nameravate da zadržite dobre odnose sa Moskvom?

Gruevski je na međunarodnoj sceni potpuno izolovan i otpisan. I nemački mediji pišu da Brisel ne želi da primi Nikolu Gruevskog. Ulazak Makedonije u EU i NATO od strateškog je interesa, ali i održavanje prijateljstva i saradnje s drugim zemljama, kao što su Rusija i Kina.

 

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.