Mahovina na Antarktiku umire zbog klimatskih promena

Izvor: N1 televizija, 25.Sep.2018, 14:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mahovina na Antarktiku umire zbog klimatskih promena

Bujna zelena mahovina istočnog Antarktika, koja izlazi iz leda tokom kratke sezone rasta svakog leta, podlegla je klimatskim promenama, pokazala je jedna studija.

U studiji čiji su rezultati objavljeni u stručnom časopisu Nature Climate Change, navodi se da se vegetacija na istočnom Antarktiku brzo menja kao odgovor na sušu klimu.

"Kada dođete na Antarktik očekujete da ćete videti led, bele krajolike", rekla je naučnica šeron Robinson sa australijskog Univerziteta >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << Volongong.

"Međutim, na nekim područjima dočeka vas pokrivač bujne, zelene mahovine koja izbija iz snega tokom razdoblja rasta u trajanju od možda šest nedelja", kazala je.

Dok su zapadni Antarktik i Antarktičko poluostrvo neka od mesta na planeti koja se najbrže zagravaju, istočni Antarktik dosad nije osetio mnogo od klimatskog zagrevanja, tako da naučnici nisu očekivali da će tamo videti velike promene vegetacije.

"Bili smo stvarno iznenađeni kada smo videli kako se brzo to menja", kazala je Robinson.

"Nakon pilot studije 2000. godine uspostavili smo praćenje stanja od 2003. Kada smo se vratili 2008, svi pokrivači zelene mahovine postali su tamno crveni, što pokazuje veliki stres. To je bila dramatična promena", istakla je.

Objasnila je da je crveni pigment zaštita od sunca i suše koji je mahovina proizvodi kako bi se zaštitila. Nakon što je bila crvena, postala je siva.

"Siva boja znači da umire", rekla je.

Robinson je dodala da je mahovina dom malenih životinja, gljivica, lišajeva i algi.

"Mahovina je naš čuvar celog ekosistema", rekla je.

Istočni Antarktik postao je hladniji, vetrovitiji i sušniji zbog kombinovnih činioca klimatskih promena i oštećenja ozonskog omotača i ovo je prva studija koja je pokazala da je tamošnja vegetacija time pogođena.

Nastavak na N1 televizija...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.