Lovac šeste generacije: avioni budućnosti

Izvor: Vostok.rs, 29.Avg.2013, 13:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lovac šeste generacije: avioni budućnosti

29.08.2013. -

U Rusiji je započela razrada jedinstvenog lovca šeste generacije. Novi avion će najverovatnije biti bespilotni, upravljaće njime veštački intelekt, a za njegovu proizvodnju će biti potrebne decenije.

Trenutno u Rusiji se završavaju ispitivanja lovca pete generacije T-50. On na račun primene kompozitnih materijala, aerodinamičkog komponovanja aviona dostiže vrlo mali nivo vidljivosti. A avion naredne generacije, kao smatraju sami piloti, treba da ga prevaziđe. >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << Nesumnjivo, treba već sada razmatrati avion šeste generacije, podvlači ekspert u oblasti bespilotne avijacije Denis Fedutinov.

- Stručnjaci se slažu u tome da će borbena avijacija šeste generacije biti bespilotna. Treba delovati u perspektivi, ne čekajući završetak razrada aviona pete generacije. U nizu zemalja slični radovi se vode. Vodi ih nekoliko američkih firmi. Između ostalog kompanija Boing, sa projektom Fantom Rej i Nortrop Gruman s aprojektom H-47V. Na leto ove godine Nortrop Gurman je prvi put demonstritao mogućnosti uzletanja i sletanja bespilotnika ove klase na palubu nosača aviona.

Po mišljenju eksperta, moguće su razne varijate razrade najnovijeg lovca šeste generacije. To može da bude kako rad od nule, tako i uz korišćenje naučno-tehničke osnove i nekakvih podsistema koji su napravljeni za T-50. U krajnjoj liniji postoji šansa da će po nekim čvorovima on biti unifikovan sa lovcem pete generacije.

Bespilotne letelice trenutno su sve rasprostranjenije u svetu i prošle su proveru u nekoliko oružanih konflikata. Ali to su po pravilu letelice za izviđanje i posmatranje polja bitke. Mada se pojavljuju i udarne letelice koje mogu bez učešća pilota da rešavaju borbene zadatke. Ali u pogledu bespilotnog lovca ovaj zadatak zahteva mnogo više vremena za rešavanje, ističe glavni urednik lista Uzletanje Andrej Fomin.

- Jedna je stvar pogoditi bombom cilj na zemlji, druga u situaciji koja se naglo menja u vazduhu donositi odluke bez učešća pilota. Mada i na današnjim lovcima pete generacije prilično je razvijen sistem veštačkog intelekta. On ne samo da daje pilotu sugestije, već i sam može da donosi odluke za promenu režima leta i primenu oružja. ali pilot ipak ostaje u avionu. I on će ostati u lovcima joj više decenija.

Ruske kompanije su već počele da razrađuju bespilotni vazduhoplovni sistem. To može da bude udarna bespilotna letelica koja ne zaostaje za poslednjim zapadnim analozima.

Verovatno u narednim decenijama lovac šeste generacije ipak će biti napravljen. On treba da objedini u sebi najbolje crte lovca pete generafije i najnovijih udarnih bespilotnih letelica.

Oleg Nehaj,

Izvor: Glas Rusije, foto: Golos Rossii    

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.