Izvor: B92, 07.Avg.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lopovi vole Folksvagen i Zastavu

Beograd -- Masovno se kradu Zastavini modeli, koji se seku u delove ili krijumčare u BiH i Makedoniju.

U Srbiji je za pola godine ukradeno 1.687 vozila, prenosi Politika. Najviše se kradu vozila Folksvagena, pre svih golf i pasat, a slede modeli Zastave i audi, mercedes, BMW i opel. Policija je našla 681 automobil ukraden u prvih šest meseci ove godine, a za ostalima traga.

Major Božidar Stojilković iz Odseka za suzbijanje imovinskih delikata pri Upravi kriminalističke >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << policije MUP-a Srbije kaže da 57 odsto vozila u Srbiji biva ukradeno na području Beograda. Tokom prvog polugodišta nestalo je 970, a nađena su 394 vozila. Slede Novi Sad, gde su ukradena 182 automobila, Niš, 73, Sremska Mitrovica, 44, Šabac, 43, Kragujevac, 34, i Kruševac, 33", kaže on.

Krađu automobila član 213. Krivičnog zakonika definiše kao neovlašćeno korišćenje tuđeg vozila. Stojilković smatra da je to ostatak starih vremena, kada su lopovi krali fiće da bi se vozili dok ima goriva. Maksimalna zaprećena kazna za krađu automobila je pet godina zatvora, pod uslovom da je reč o maksimalno otežavajućim okolnostima. U praksi, taj kriminal se teško dokazuje, posebno kada je reč o organizatorima, pa se izriču manje kazne.

Rizik od krađe automobila nemoguće je eliminisati. Stojilković savetuje građanima da ugrade bilo kakav sistem zaštite, od mehaničkih poluga, preko prekida struje, do alarma, jer svaka preduzeta mera odvraća neke od izvršilaca od njihove namere. Posebnu pažnju treba posvetiti dokumentaciji pri kupovini polovnih automobila, koja se često nude uz razna ovlašćenja, a reč je o prodaji ukradenog automobila. Građani koji sumnjaju da im je pri kupovini polovnog vozila ponuđena falsifikovana dokumentacija mogu se obratiti najbližoj policijskoj stanici, gde brzo mogu biti provereni podaci.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.