Lokalni referendum na dan izbora?

Izvor: Politika, 06.Mar.2012, 23:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lokalni referendum na dan izbora?

Hije rešenje u tome da građani nove opštine i dalje odlaze u staru da rešavaju svoje probleme

Nekada je na levoj obali Dunava postojala opština Krnjača koja je krajem šezdesetih godina pripojena Paliluli. To je vreme ukrupnjavanja beogradskih opština. Kasnije se vraćamo ideji o stvaranju posebne opštine s one strane Dunava, čemu je doprinela činjenica da Palilula danas ima oko 200.000 stanovnika a po površini je jedna od najvećih opština u Srbiji. Argument u prilog >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << stvaranju nove opštine je i to da će naseljavanje Palilule biti nastavljeno zbog već planirane izgradnje novih naselja a i zbog novog mosta Zemun–Borča.

Objektivna potreba za formiranjem nove opštine ne znači da već u ovom trenutku postoje uslovi za to. Potrebno je prethodno izgraditi određene objekte, kao što su predškolske ustanove, škole, zatim komunalnu infrastrukturu, kao i policijsku i vatrogasnu stanicu. Morate imati i tržne centre, industrijske i komercijalne pogone. Bez industrije i trgovinske zone stanovništvo nema gde da radi niti ima ko da plaća poreze i doprinose i finansira lokalnu samoupravu.

Naselja na levoj obali Dunava već zadovoljavaju mnoge od ovih uslova, jer prošle godine smo u Borči napravili vatrogasnu stanicu, a imamo i novu policijsku stanicu, novu školu i obdanište.

Imamo u planu izgradnju još dva obdaništa, a sledeće godine treba da počne da se gradi nov dom zdravlja. I sada u Borči postoje isturena odeljenja palilulske administracije, tako da građani ne moraju zbog izvoda iz matičnih knjiga i drugih osnovnih dokumenata da prelaze na drugu stranu Dunava.

Buduća opština Dunavski venac imaće u Borči novu zgradu, ali ne mislim da će to dovesti do porasta broja administrativaca. Opština Palilula danas ima 200 zaposlenih, pre osam godina imala je 300, ali ako se opština podeli mogao bih da garantujem da će obe opštine raditi bez porasta broja radnika.

Mi u Demokratskoj stranci smatramo da Beograd treba da dobije tri nove opštine, i to: na levoj obali Dunava (Dunavski venac), zatim Batajnicu sa okolinom, treća je Kaluđerica i okolna naselja. Prema tome, mi smo za tri, Ujedinjeni regioni Srbije pominju sedam novih opština.

Međutim, procedura je takva da je prethodno potreban savetodavni referendum i to na celoj teritoriji Beograda, i da većina od onih koji glasaju bude za. Postoji i predlog da referendum bude na dan izbora. Ako bi se većina izjasnila ,,za” onda bi novi saziv Skupštine grada započeo proceduru za promenu statuta. Trebalo bi odrediti i linije razgraničenja između opština, organizovati javnu raspravu, a Skupština grada bi na kraju usvojila statutarne promene i tek onda bi se pristupilo formiranju novih opština. S tim što svuda treba imati zgradu opštine i razdvojiti kompletnu arhivu. Jer nije rešenje u tome da građani nove opštine i dalje odlaze u staru da rešavaju svoje probleme.

Što se opštinskog budžeta tiče, on se puni iz poreza na zarade i poreza na imovinu, iz učešća u naplati komunalnih taksa i, naravno, čine ga transferi od republike, odnosno grada. Opština ima i poslovni prostor iz koga ubire rentu i to nije mali prihod. Ali na drugoj strani Dunava poslovnog prostora je malo tako da tu velikog prihoda neće biti.

*Predsednik opštine Palilula

Sutra: Finiš priprema za Dunavski venac

Danilo Bašić*

objavljeno: 07.03.2012

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.