Izvor: B92, 15.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ljajić: Dva meseca malo za Mladića

Beograd -- Rasim Ljajić kaže da ima napretka u potrazi za Mladićem, ali da je hapšenje nerealno posle dva meseca primene Akcionog plana.

Koordinator primene Akcionog plna za uzrušenje Ratka Mladića Haškom tribunalu kaže za Večernje novosti da je glavna tužiteljka Tribunala Karla del Ponte zapazila pojedine propuste u radu službi.

"Nastojimo da sve te propuste ispravimo u hodu. Međutim, nemoguće je za dva meseca, koliko sprovodimo Akcioni plan, nadoknaditi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ono što je propušteno u poslednjih sedam godina. Iluzorno je bilo očekivati da za tako malo vremena lociramo i uhapsimo Mladića", rekao je Lajić.

Govoreći o uticaju koji bi hapšenje Mladića imalo na političku situaciju u zemlji, Ljajić je rekao kako ne veruje da bi izručenje Mladića moglo značajnije da promeni rezultate izbora i podršku strankama. "Javnost je, manje-više, po pitanju saradnje s Hagom odavno podeljena. Oni koji se protive saradnji teško da će glasati za stranke demokratske opcije koje se zalažu za saradnju, a one bi, opet, politički dobile ako bi ta obaveza konačno bila završena i pregovori sa EU nastavljeni. Bili bismo na dobitku jer bismo obnovili poverenje međunarodne zajednice", smatra Ljajić.

On je izjavio da će izručenjem Mladića obaveze Srbije prema Hagu najvećim delom biti okončane. "Lakše ćemo naći ostale haške optuženike, pritisak na Srbiju će popustiti i vratićemo poverenje međunarodne zajednice, gde i dalje vlada uverenje da reagujemo samo na pritiske. Kada je reč o Radovanu Karadžiću, sva naša operativna saznanja govore da on nije u Srbiji", kaže Ljajić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.