Izvor: Blic, 05.Sep.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Labus: Mićić je odgovorna za kršenje Ustava

Labus: Mićić je odgovorna za kršenje Ustava

Predsednik G17 plus Miroljub Labus uputio je pisma predsednici Skupštine Srbije Nataši Mićić, guverneru NBS Kori Udovički i ambasadoru OEBS u Beogradu Mauriciju Masariju, kako bi ih obavestio da na sednici republičkog parlamenta, održanoj 22. jula, u trenutku glasanja za izbor Kori Udovički za guvernera nije postojao kvorum i da je korišćenjem kartica poslanika koji nisu bili prisutni prekršen Ustav Srbije i Poslovnik Skupštine.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
Labus je u pismu predsednici parlamenta i v.d. predsednika Srbije Nataši Mićić upravo nju prozvao da je pravno i politički odgovorna za kršenje Ustava i ugrožavanje demokratskih načela.

U pismu upućenom ambasadoru OEBS, lider G17 plus pozvao je ovu organizaciju da 'podrži apel i upozorenje ove stranke upućeno javnosti i nadležnim institucijama oko zloupotreba koje ugrožavaju naš pravni sistem i predstavljaju opasnost za razvoj demokratije u političkom životu Srbije'.

- Ovaj prekršaj predstavlja dramatičnu zloupotrebu demokratskih institucija, pogotovu kada se radi o glasanju za jedan sistematski zakon. Nažalost, posle čitavog niza afera koje su nanele štetu ugledu Vlade, sada smo suočeni sa ozbiljnom zloupotrebom demokratskih principa koja dodatno narušava legitimitet sadašnje Vlade - navodi se u Labusovom pismu.

Obraćajući se pismom guverneru Kori Udovički, lider G17 plus obavestio ju je da nije na legalan način izabrana za guvernera NBS i da su sve njene odluke na toj funkciji od 22. jula do danas ništavne.

- Vašim izborom bez potrebnog kvoruma povređen je Ustav Srbije, za šta je nadležan Ustavni sud i Poslovnik Skupštine, za šta je nadležan Vrhovni sud Srbije. Naša dalja pravna reakcija zavisiće od odluke Skupštine Srbije. Po zakonu, Skupština bi morala da na prvom zasedanju konstatuje da je izbor guvernera ništavan i da, ukoliko zaista želi da za guvernera izabere vas, organizuje pravovaljano glasanje. Ko god je zainteresovan može da pokrene ustavni spor i da traži poništavanje bilo koje vaše odluke kao guvernera, dok ne budete pravno valjano izabrani - navodi se u pismu dostavljenom našoj redakciji. I. C.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.