Izvor: B92, 12.Maj.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ko sve hoće stan u Beogradu

Beograd -- Bez obzira na rezultate referenduma 21. maja, mnogo crnogorskih funkcionera SCG ovih dana dobija nove stanove u Beogradu.

Kako piše Glas javnosti, stanove su stekli iz fundusa Administrativne komisije Srbije i Crne Gore, koja im je dodeljivala stambene bodove za rad u SCG. Prema obelodanjenoj rang-listi Komisije, od nekoliko stotina stanova SCG u Beogradu, crnogorski zvaničnici će uzeti priličan broj, bez obzira na to što bi posle referenduma u Beogradu mogli postati >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << stranci.

Stanovi će biti dodeljeni i pored činjenice da mnogi od pomenutih funkcionera imaju stanove, neki u Crnoj Gori, a neki i u Beogradu. Na tu pojavu ukazao je, prenosi list, Sindikat zaposlenih u organima SCG, koji je od poverenika za informacije Srbije Rodoljuba Šabića tražio da im pomogne da dođu do informacija o raspodeli tih stanova.

Sindikatu niko od nadležnih u SCG, od Administrativne i Stambene komisije do Saveta ministara, nije hteo da pruži tražene podatke. Sindikat je zatim poslao pismo Šabiću, u kom navodi da se postupak sprovodi na osnovu konkursa od pre četiri godine i nezakonite Uredbe, da se ne zna ni koliko stanova će biti podeljeno niti na kojim lokacijama i po kojim kriterijumima, zbog čega je podneta tužba Sudu SCG. Sindikat tvrdi da se od zaposlenih skrivaju detalji o tome kako su neki funkcioneri stigli na stambenu listu, da su u vrh liste izbili neki od njih koji pouzdano već imaju stanove, čime su ugrozili prava ostalih zaposlenih u organima SCG. Veliki broj funkcionera, takođe, našlo se na rang-listi, a da nisu ni konkurisali.

Šabić je o slučaju obavestio predsednika SCG i Saveta ministara Svetozara Marovića, ukazujući na to da su mnogima uskraćene informacije od javnog značaja, koje su za njih vitalne. List piše da Šabić do danas nije dobio odgovor.

U Administrativnoj komisiji, nadležnoj za sprovođenje konkursa, kriju tačan broj raspoloživih stanova, čime se otvara mogućnost da zvanično prijave manji broj stanova, a ostatak podele kako im odgovara, upozorio je Sindikat. "Crnogorski kadrovi mahom su useljeni u stanove u beogradskoj Ulici Vojislava Ilića i sada planiraju da službene stanove jednostavno pretvore u privatne, bez bilo kakvog konkursa. Od 2000. nije bilo ni pomena o dodeli stanova, a sada hoće da sebi obezbede nekretnine pre referenduma", tvrde u sindikatu. Kako navode u Sindikatu, zaposleni s tri člana porodice i 30 godina staža ima 240 bodova, a funkcioner čak 370.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.