Izvor: Politika, 12.Jun.2012, 23:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ko onemogućava srpsku dijasporu da se vrati

Pored mene na koncertu u Centru „Sava” sedela je Pavlova majka Marija a do nje baka Radmila Krapčević. Obe su doputovale iz Kalifornije da prisustvuju ovom koncertu i vide svog voljenog Pavla u akciji.

Kad mi je u ,,Politici” 15. maja objavljen tekst pod nazivom ,,Kako onemogućiti srpsku dijasporu da glasa” nisam mislila da ću tako brzo napisati još jedan članak na sličnu temu.Sticajem okolnosti, bila sam u Beogradu u subotu, 9. juna, i našla sam se na koncertu jednog >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << od najboljih amaterskih folklornih društava u Srbiji – AKUD „Mika Mitrović –Jarac”. Ansambl narodnih igara i pesama društva je predivnim koncertom „Igra kao san” u Velikoj dvorani Centra „Sava” proslavljao dvostruki jubilej: 65 godina od svog osnivanja i 50 godina uspešne karijere koreografa i umetničkog direktora Srboljuba Ninkovića.

Za jednog od najistaknutijih solista ovog ansambla koji je briljirao u koreografijama „Srpske svatovske igre Kosovskog Pomoravlja”, „Igre Skopske Crne Gore”, „Stazama Suve planine”, „Noć u mehani” i svakako „Bašalen Romalen – Romske igre iz Vojvodine”, to je zaista bio ostvareni san. Ili nekoliko ostvarenih snova.

AKUD „Mika Mitrović –Jarac” čine uglavnom studenti Medicinskog, Farmaceutskog, Stomatološkog i Veterinarskog fakulteta iz Beograda. Od osnivanja, hiljade studenata je prošlo kroz ovo društvo, osvojene su mnogobrojne nagrade, a mnogi bivši članovi su postali veoma ugledni u svojim profesijama.

Solista Pavle Pavlović je došao pre tri godine u Beograd iz Sakramenta, glavnog grada Kalifornije, gde je rođen i odrastao. Jedva da je znao da sastavi nekoliko rečenica na srpskom jeziku. Pajin san oduvek je bio da studira medicinu, što mu njegova majka Marija Krapčević, koja je sama odgajila dva sina i brinula o staroj majci, nije mogla da priušti. Da bi se studirala medicina u SAD potrebno je prvo završiti četiri godine redovnih studija na nekom od fakulteta i naravno platiti visoke školarine, onda položiti veoma težak prijemni ispit za upis na neki od medicinskih fakulteta, završiti tri godine izuzetno skupih studija, posle ići na stažiranje, pa na specijalizaciju... Mladi lekari, čak i ako odmah nađu posao, godinama moraju da otplaćuju kredite i pozajmice, jer im je prosečni dug po završetku studija medicine u SAD od 150.000 do više od 200.000 dolara.

.................................................

Ceo tekst pročitajte u štampanom izdanju od 13. juna. Ako ste zainteresovani da se pretplatite na elektronsko izdanje cele „Politike“ kliknite  OVDE.

Jasmina Vujić

objavljeno: 13.06.2012

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.