Ko je zadužen za otkrivanje i uništavanje zaraženih komaraca

Izvor: N1 televizija, 02.Avg.2016, 19:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ko je zadužen za otkrivanje i uništavanje zaraženih komaraca

Od groznice Zapadnog Nila za pet godina u Srbiji je umrlo 48 osoba. Ove nedelje bolest je registrovana kod tri osobe od kojih je jedna, stara 81 godinu, umrla zbog uzroka koji se mogu povezati sa tom bolešću.

Bez uboda komarca leti ne prođe niko. Neki od zujećih insekata sa sobom nose i virus Zapadnog Nila, pa žrtvama osim otoka i svraba ostave i bolest. Ipak, samo jedna osoba na 150 inficiranih završi u bolnici. Većina nikada ni ne sazna da je bila zaražena.

“Samo >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << 20 odsto inficiranih pokaže blagu kliničku sliku, onih 80 odsto nema nikakve tegobe. Ta blaga klinička slika znači jednu groznicu, povišenu temperaturu, glavobolju, povraćanje, osip na koži grudi i leđa, to traje par dana”, ističe epidemiolog Ivana Begović Lazarević.

U ekstremnim slučajevima, kod starijih pacijenata, koji već nisu dobrog zdravlja, može doći do smrtnog ishoda.

Savet - najviše predveče i u zoru, zaštitnim mrežicama, garderobom i preparatima štititi se od krilatih napasti.

Groznica Zapadnog Nila u Srbiji je prvi put zabeležena 2012. godine, dok je najviše obolelih bilo 2013. godine a utvrđeno je da je glavni prenosilac virusa Zapadnog Nila na ovim prostorima takozvani kućni komarac kome najviše odgovaraju upravo ovakva mesta - puna zelenila i stajaće vode.

Stručnjaci Zavoda za biocide u Beogradu osim što zaprašuju komarce, danonoćno postavljaju i klopke kako bi istražili koliko njihov ubod nosi opasnosti.

“Prošle nedelje detektovano je prisustvo virusa Zapadnog Nila u dva uzorka, jedan sa opštine Palilula, drugi sa opštine Čukarica, nakon toga intezivnim tretmanima suzbijeni su komarci s te teritorije, nakon toga izlovljene su sledeće generacije komaraca i utvrđeno je da više nema virusa Zapadnog Nila u tim populacijama komaraca”, naglašava veterinar Branislav Pešić.

U Zavodu dodaju i da im predstoji danonoćni lov na insekte sve do kraja leta. Međutim, borba ni tada ne prestaje potpuno. Komarci se neretko tokom zime sakrivaju u mračnim i vlažnim prostorijama poput podruma, te zato stručne ekipe rade i zimi na poziv građana.

Izvor: N1

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Ko otkriva i uništava zaražene komarce?

Izvor: N1 televizija, 02.Avg.2016

Od groznice Zapadnog Nila za pet godina u Srbiji je umrlo 48 osoba. Ove nedelje bolest je registrovana kod tri osobe od kojih je jedna, stara 81 godinu, umrla zbog uzroka koji se mogu povezati sa tom bolešću...Izvor: N1

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.