Kim Dotkom pokrenuo sajt sličan „Megaaploudu”

Izvor: Politika, 20.Jan.2013, 23:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kim Dotkom pokrenuo sajt sličan „Megaaploudu”

Na godišnjicu svog hapšenja, čuveni haker pokrenuo novi sajt za razmenu muzike, filmova i igara, koji već ima više od milion korisnika

Kim Dotkom, osnivač ugašenog sajta za skladištenje i razmenu fajlova „Megaaploud”, pokrenuo je sa Novog Zelanda, uz veliku pompu, novi sličan sajt –„Mega”, tačno na godišnjicu svog hapšenja u spektakularnoj akciji tamošnje policije, javljaju svetski mediji, a prenosi Beta.

Naslednik „Megaaplouda” – „Mega”, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << pokrenut je u noći između subote i nedelje, i u prvih 14 sati rada, prema Dotkomovim rečima, dobio je više od milion korisnika. Oni na raspolaganju imaju 50 gigabajta besplatnog prostora za skladištenje, mnogo više nego bilo gde drugde. Glavna novina na „Megi” jeste mogućnost enkripcije i dekripcije prilikom transfera fajlova, za koje Dotkom kaže da će da ga zaštite od pravne drame koja je progutala „Megaaploud” a njega stavila iza rešetaka. Šifre za dekripciju uskladištenih fajlova imaće korisnici, a ne sajt, što znači da neće moći da se vidi šta se među korisnicima razmenjuje i, kako tvrdi Dotkom, neće moći da bude odgovoran za materijal koji ne može da vidi. „Ako neko pošalje nešto ilegalno u koverti preko poštanske službe, nećete zbog toga gasiti poštu”, izjavio je Dotkom.

Posle pokretanja „Mege”, usledila je grandiozna žurka u Dotkomovoj vili na Novom Zelandu, koja je bila praćena konferencijom za novinare, ali i duhovitom inscenacijom dramatične racije od pre godinu dana. „Mega će biti ogromna, i ništa neće zaustaviti”, uzviknuo je Dotkom sa bine u dvorištu vile. Tada mu se iznad glave pojavio helikopter, a niz zidove kuće počeli su da se spuštaju lažni policajci.

Kako ocenjuje AP, radi se o činu nepokornosti,jer tužioci iz SAD traže ekstradiciju ovog nemačkog državljanina, optužujući ga da je preko „Megaaplouda” omogućavao besplatno skidanje filmova, muzike, igara... Postupajući po američkoj poternici, 76 novozelandskih policajaca je 20. januara 2012. u pratnji helikoptera upalo u Dotkomovu vilu, lišilo ga slobode i zaplenilo mu imovinu. Mesec dana kasnije Dotkom je pušten uz kauciju, a potom je otkriveno da su nalozi za hapšenje bili neispravni i da su vlasti Novog Zelanda sve vreme to znale.

objavljeno: 21.01.2013.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Megaaploud se vraća u igru

Izvor: Kurir, 21.Jan.2013, 14:30

Novi sajt zove se "Mega" i pokrenut je u noći između subote i nedelje, na godišnjicu hapšenja Dotkoma..SIDNEJ - Kim Dotkom, osnivač ugašenog internet sajta "Megaaploud", pokrenuo je novi sajt za skladištenje i razmenu fajlova, uprkos optužnici koju je protiv njega podiglo američko tužilaštvo...

Nastavak na Kurir...

Stigao naslednik Megaupload-a – MEGA

Izvor: Baguje.com, 21.Jan.2013

Kim Dotkom je nakon tačno godinu dana od gašenja njegovog Megauplaod sajta za razmenu fajlova i hapšenja o kome se dosta pisalo pokrenuo nov sajt, istog karaktera pod sličnim nazivom – Mega.. . Sajt je predviđen da funkcioniše kao i Dropbox, Box, Google Drive i slični sajtovi te stoga Kim tvrdi...

Nastavak na Baguje.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.