Izvor: Blic, 24.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako se snaći na panel intervjuu?

U savremenom svetu se uspeh pojedinih kompanija meri na osnovu toga šta jedna kompanija može bolje, brže, kvalitetnije, jeftinije ili efikasnije da uradi u odnosu na konkurentske kompanije. Ono što čini srž svake kompanije i po čemu se one suštinski međusobno razlikuju jesu - ljudi koji u njima rade! Upravo zato se u savremenom poslovnom svetu, a sve više i kod nas, pridaje važnost efikasnom upravljanju ljudskim resursima počev od planiranja i regrutovanja kvalifikovanih, kao i selekcije >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i zapošljavanja najboljih kandidata pa sve do treninga, praćenja i razvoja, te motivisanja i nagrađivanja personala.

Radi što boljeg odabira najboljeg kandidata za otvorenu poziciju, mnoge kompanije su razvile svoju metodologiju selekcije, ali je svakako svima njima zajednički intervju, kao obavezna i jedna od najčešće korišćenih i najboljih metoda selekcije. Za intervju je potrebno minimalno dve osobe, ispitivač i kandidat, međutim moguć je i tzv. panel intervju kada je uključen veći broj ispitivača. Kada je u pitanju veći broj ispitivača obično su to oni koji bi vam bili direktno nadređeni ili najbliži saradnici u timu ili osoba koja je stručna za određenu oblast, a koja će vam uglavnom postavljati ona pitanja koja se tiču provere vašeg stručnog poznavanja oblasti neophodne za obavljanje posla. Po svom obliku sam intervju može biti - struktuiran, polustruktuiran i slobodan.

-U struktuiranom intervjuu svim kandidatima se postavljaju ista pitanja, uglavnom formulisana prema zahtevima konkretnog radnog mesta. Tokom ovog intervjua ispitivač se obično trudi da stvori što objektivnije uslove - svim kandidatima se postavljaju ista pitanja, po istim kriterijumima za sve i svima je pruženo isto vreme za predstavljanje.

-Polustruktuiran intervju podrazumeva unapred određeno područje o kome će se govoriti, ali ne i pitanja koja će se postavljati kandidatu. Najčešće oblasti na koje se usmerava razgovor su - pojedini aspekti ličnosti kandidata, motivacija, stručna znanja, dodatna znanja i veštine, dosadašnja profesionalna znanja i iskustva, očekivanja od novog radnog mesta itd.

-Kod slobodnog intervjua ispitivač nema unapred određena pitanja koja će postavljati kandidatu, već pušta da se tokom intervjua otvaraju određene teme.

Trajanje intervjua je varijabilno. Zavisi od složenosti radnih zadataka i od pozicije za koju ste konkurisali. Intervju može potrajati od petnaestak minuta pa sve do sat vremena ili duže. Bez obzira na to koliko intervju traje, potrudite se da vi pričate bar 50 odsto vremena! Morate pokazati svoju jedinstvenost, istaknuti svoje uspehe, te naglasiti svoju motivaciju, pa se zato izborite za svoje vreme!

Selekcija pri zapošljavanju je proces tokom koga se vrši izbor između raspoloživih kandidata za otvorenu poziciju i donosi odluka o zaposlenju onog kandidata čija su znanja, veštine i sposobnosti najadekvatniji postavljenim zahtevima i kriterijumima radnog mesta. Upravo ovi kvaliteti kandidata pružaju ključne preduslove za efikasno obavljanje konkretnog posla i zato ih istaknite tokom intervjua!

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.