Izvor: B92, 30.Jun.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako prevariti mušteriju

Beograd -- Snalažljivi i domišljati prevaranti smislili još jedan način za zaradu na račun kupaca goriva na stanicama.

Glas javnosti otkrio je nov način krađe goriva na pumpama Jugopetrola. U aparat za točenje benzina na više desetina pumpi ugrađen je prekidač koji se aktivira preko malog daljinskog upravljača. Na ekranu piše pravi broj, pa mušterija ne zna da je prevarena. Na 20 litara može biti ukradeno dva do tri litra.

Kada mušterija dođe na benzinsku >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << stanicu, radnik diskretno pritisne daljinski upravljač, u džepu, aktivira prekidač u aparatu i počinje otkucavanje dodatnih litara koji se računaju kao potrošeni. Takve uređaje, prema saznanjima lista, samo u Beogradu ima 15 pumpi. Cena ugradnje aparature je oko 2.000 po pumpi.

Iz čak pet nezavisnih izvora listu su navedene informacije potvrđene u Naftnoj industriji Srbije, gde navode da je to javna tajna, ali da nijedan slučaj nije zvanično otkriven, a to objašnjavaju dogovorom mnogih iz Jugopetrola. Prema njihovim rečima, neki zaposleni na benzinskim stanicama su za kratko vreme kupili i po dva stana u Beogradu. Izvori lista otkrivaju da je o svemu obaveštena policija za privredni kriminal, ali da ne znaju da li je bilo istrage. U NIS Petrolu navode da posvećuju stalnu pažnju unapređenju prodaje na svojim maloprodajnim objektima i sprečavanju svih zloupotreba. Preduzeti su veliki investicioni zahvati na informatičkom povezivanju opreme na benzinskim stanicama, a apeluje se na potrošače da koriste mogućnosti samoposluživanja tamo gde je to moguće.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.