Izvor: Blic, 01.Sep.2007, 12:00 (ažurirano 02.Apr.2020.)
Kako da sačuvate namirnice u ostavi
Zimnica
Držite je na mračnom mestu. Otvorenu teglu možete tri nedelje da čuvate u frižideru.
Masline
Zatvorene tegle držite u ostavi, a otvorene u frižideru (najduže dve nedelje).
Pekmezi
U ostavi mogu da se drže i duže od godinu dana.
Žitarice i mahunarke
Držite ih u hermetički zatvorenim posudama na suvom i mračnom mestu. Rok trajanja im je godinu dana.
Maslinovo >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ulje
Najbolje ćete ga sačuvati u flaši od tamnog stakla na suvom i mračnom mestu. Ne treba da stoji duže od godinu dana.
Šećer
Najbolje je da stoji na suvom, u kutiji koja se ne zatvara hermetički.
Med
Treba da stoji u dobro zatvorenoj tegli na mračnom mestu.
Testenina
Držite ja u hermetički zatvorenim posudama na suvom mestu. Ako je bez jaja, može da se čuva godinu dana. Ako sadrži jaja, onda je pojedite u roku od mesec-dva.
Pirinač
Pirinač treba staviti u ambalažu koja propušta vazduh (recimo, u kesicu od jute). Ovako čuvan pirinač može da traje godinu dana pa i duže. Integralni pirinač ima kraći rok trajanja.