Izvor: Blic, 01.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako da sačuvate namirnice u ostavi

Zimnica

Držite je na mračnom mestu. Otvorenu teglu možete tri nedelje da čuvate u frižideru.

Masline

Zatvorene tegle držite u ostavi, a otvorene u frižideru (najduže dve nedelje).

Pekmezi

U ostavi mogu da se drže i duže od godinu dana.

Žitarice i mahunarke

Držite ih u hermetički zatvorenim posudama na suvom i mračnom mestu. Rok trajanja im je godinu dana.

Maslinovo >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ulje

Najbolje ćete ga sačuvati u flaši od tamnog stakla na suvom i mračnom mestu. Ne treba da stoji duže od godinu dana.

Šećer

Najbolje je da stoji na suvom, u kutiji koja se ne zatvara hermetički.

Med

Treba da stoji u dobro zatvorenoj tegli na mračnom mestu.

Testenina

Držite ja u hermetički zatvorenim posudama na suvom mestu. Ako je bez jaja, može da se čuva godinu dana. Ako sadrži jaja, onda je pojedite u roku od mesec-dva.

Pirinač

Pirinač treba staviti u ambalažu koja propušta vazduh (recimo, u kesicu od jute). Ovako čuvan pirinač može da traje godinu dana pa i duže. Integralni pirinač ima kraći rok trajanja.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.