KARAMARKO BIO U SUKOBU INTERESA: Hrvatska odlučila, u toku dana se očekuje njegova ostavka zbog afere

Izvor: Telegraf.rs, 15.Jun.2016, 13:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KARAMARKO BIO U SUKOBU INTERESA: Hrvatska odlučila, u toku dana se očekuje njegova ostavka zbog afere

Komisija za odlučivanje o sukobu interesa je na javnoj sednici odlučila da prvi potpredsednik Vlade i šef HDZ-a Tomislav Karamarko bio u sukobu interesa zbog poslovnog odnosa svoje supruge i svoga prijatelja, savetnika mađarske naftne kompanije MOL, Josipa Petrovića.

- Tomislav Karamarko je u sukobu interesa. Nalazi se u situaciji u kojoj privatni interesi mogu uticati na njegovo obavljanje dužnosti potpredsednika Vlade Republike Hrvatske - saopštila je Dalija Orešković odluku >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << Komisije

- Funkcioner se nalazi u situaciji mogućeg sukoba interesa koji još nije sam po sebi realizovan. U ovoj situaciji trebalo bi doneti odluku da se funkcioner i ubuduće makne iz odluka o "Ini" - rekao je član Komisije za odlučivanje o sukobu interesa i doda da se prijateljstvo Karamarka i Petrovića ne sme zanemariiti.

Foto: Tanjug/HINA/DANIEL KASAP

Komisija je, naime, 18. maja pokrenula postupak kako bi utvrdila da li se Karamarko nalazi u sukobu interesa zbog toga što je kompanija njegove supruge "Drimia" dve godine imala ugovor s Petrovićevom kompanijom "Peritus savjetovanja".

U ugovoru stoji da je Petrović za usluge savetovanja i medijskih analiza u razdoblju nakon dolaska Karamarka na čelo HDZ-a, a pre njegova dolaska na vlast, kompaniji "Drimia" isplatio najmanje 60 hiljada evra.

- To je prva tačka sednice i u tom predmetu utvrđujemo da li je bilo povrede načela, odnosno da li je Tomislav Karamarko u sukobu interesa zbog poslovnog odnosno između "Drimie" i "Peritus savjetovanja" - rekla je juče predsednica Komisije Dalija Orešković.

Foto: Tanjug/HINA/DANIEL KASAP

Ceo slučaj u javnosti je poznat kao "Konsultantica", a izazvao je krizu vlasti.

Tomislav Karamarko se kao član Vlade izuzeo iz procesa donošenja odluka vezanih uz "Inu", a opozicija je u Saboru pokrenula postupak njegovoga opoziva.

Most, koji je partner HDZ-a u Vladi, od Karamarka je zatražio da "zbog političke odgovornosti" odstupi s mesta prvog potpredsednika Vlade, a usledio je zahtev HDZ-a da ostavku podnese premijer Tihomir Orešković.

(Telegraf.rs)

Nastavak na Telegraf.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Karamarko podneo ostavku, prozvao Petrova i Oreškovića

Izvor: B92, 15.Jun.2016

Zagreb -- Šef HDZ Tomislav Karamarko podneo je ostavku na mesto potpredsednika vlade i pozvao lidera Mosta Božu Petrova i premijera Tihmora Oreškovića da učine isto..."Podneo sam ostavku i o tome obaveštavam javnost. Odlazim iz vlade i očekujem da će to napraviti i svi ovi drugi jer smatram da...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.