Jovanović: Investitori bi zaradu, a nas da ostave bez vode

Izvor: N1 televizija, 13.Okt.2018, 11:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jovanović: Investitori bi zaradu, a nas da ostave bez vode

Aleksandar Ćut Jovanović, aktivista iz organizacije "Odbranimo reke Stare planine" kaže da je u proteklih nekoliko godine nestalo na desetine reka na Staroj planini, neke reke na Kopaoniku, kao i da su izgrađene mini hidrocentrale na mestima gde, kako kaže, ne smete ni papirić da bacite.

Jovanović ističe da se na sve to se ćuti i da se tako krše zakoni na svim nivoima.

"Investitori su uvek zainteresovani da zarade pare, a nas bi da ostave bez vode. Pre neki >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << dan se pojavio investitor i mi smo zakazali protest u selu Topli Do, da se kažu ne mini hidrocentralama i svima onima koji su isplanirali da guraju cevi u našu pijaću vodu", rekao je Jovanović.

On porčuje da su u kontaktu s institucijama i onima koji odlučuju skoro dve godine i kaže da su sa protesta u Pirotu uputili zahtev svima da se odmah proglasi moratorijum na izgradnju svih mini hidroelektrana dok se problem ne reši.

"Potpun nesklad zakona. Imamo uredbu o zaštiti Stare planine koja kaže da je zabranjeno pregrađivati reke".

Kao drastičan primer kršenja propisa i "zločina" nad životnom sredinom, Jovanović je naveo primer Rakitske reke.

"Selo Rakita je primer zločina nad rekom i ljudima. Pojavio se investitor i sravnio im reku sa zemljom, onda je cevovd sproveo kroz put koji vodi ka njivama, meštani su se pobunuli, onda je policija upala ljudima u kuće i oduzela im je oružje. Onda se pojavila hipoteka, zamislite, data je hipoteka na reku, invest gradi hidro centrale, a građani su dobili tužbe... Imamo zločin na rekama, ako se ovo nastavi Srbija će imati ekološke izbeglice", naglasio je Jovanović.

On je poručio da se neće dozvoliti da se bager pojavi na bilo kojoj reci i pozvao sve da se poštuju zakoni.

Pablo Sančez Senteljas, član Sekretarijata Evropskog pokreta za vodu, koji u Beogradu učestvuje na sastanku članica organizacije European Water Movement, rekao je u Novom danu da je zakon o ljudskom pravu na vodu izglasan u UN, a da je Slovenija jedina zemlja koja ga je transponovala u svoje zakonodavstvo. Kaže da širom Evrope postoje pokreti, koji žele drugačiju politiku kada je u pitanju voda.

"Nekoliko je problema. Prvi je veza između upravljanja vodama i klimatskih promena, drugi problem je nepostojanje percepcije da postoji potreba za krovnim zakonom da se reguliše ljudsko pravo na vodu, da ljudi imaju pristup vodi i da bude dostupna svima. Pre pet godina organizovali smo inicijativu i skupili dva miliona potpisa. Sledeće nedelje se glasa o direktivi o pijaćoj vodi, stavljamno pritisak. Postoji svest, priznaje se da su potrebne promene, ali postoji sukob s lobistima iz industrijskog sektora koji tu vide problem u vezi sa svojim profitom. Moramo da budemo vidljivi i bučni i da imamo kampanje", poručuje Senteljas.

Ako pobedi kapital, neće biti ekologije, poručuje Senteljas.

"Imali smo lobi rudarske industrije, jedno postrojenje za desalinizaciju je u Kataloinoijui toliko kopalo i onda su zagadili reku. Ako imate slanu vodu morate da je prečistite da bi Barselona imala pijaću vodu. Tu su hemikalije, ne vodi se računa ako se baca otpad u reku. Postoji rok od 12 godina da dođe do klimatskih promena, mi imamo slogan - neće biti radnih mesta na mrtvoj planeti. Ili ćemo se mi promeniti, moralna ulaganja su potrebna ili ćemo imati problem. Kompanije moraju da shvate da ovako više ne može, mora da bude veći prioritet na ekologiji", zaključio je Senteljas.

Nastavak na N1 televizija...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.