Ješićev naslednik „smenjen” pre nego što je imenovan

Izvor: Politika, 21.Jul.2014, 12:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ješićev naslednik „smenjen” pre nego što je imenovan

Da li je Bojan Pajtić povukao predlog da Milan Matavulj bude pokrajinski sekretar za poljoprivredu, jer su LSV i NDS zainteresovani za to mesto

Novi Sad – Pokrajinski premijer Bojan Pajtić najpre je predložio, pa zatim „skinuo“ sopstveni predlog kandidata za upražnjeno Ješićevo mesto. Prateći Pajtićeve poteze, predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor najpre je najavio, pa zatim „otkazao najavu“ skupštine na kojoj bi bio izabran novi sekretar za poljoprivredu. >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << I sve se to dešavalo u toku jednog prepodneva. Iz kabineta Bojana Pajtića saopšteno je da je on svoj predlog povukao „nakon konsultacija sa koalicionim partnerima“. Međutim, „Politika” saznaje da koalicioni partneri DS-a nisu ni znali da će Pajtić na upražnjeno mesto potpredsednika i pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo predložiti Milana Matavulja, profesora sa Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu. Navodno, o tome su saznali tek kada je Pastor medijima najavio sednicu. Pastor je, kaže, samo postupio po proceduri.

„Predlog predsednika vlade stigao je u Skupštinu i ja sam najavio da ću zakazati sednicu jer smatram da je to izuzetno važna pozicija u ovoj situaciji, zbog poljoprivrednih radova, sanacije posledica poplava... Nakon što sam to najavio, Pajtić je povukao, i sada nema osnova za zakazivanje sednice Skupštine”, objašnjava za „Politiku” predsednik pokrajinskog parlamenta Ištvan Pastor.

Da je profesor Matavulj „ni kriv, ni dužan“ smenjen i pre nego što je došao na funkciju, naknadno su saznali i članovi timova Lige socijaldemokrata Vojvodine i Nove demokratske stranke koji učestvuju u tehničkim pregovorima o rekonstrukciji pokrajinske vlade. Iako pokrajinski premijer uopšte nema obavezu njih da obaveštava o svojim potezima, zanimljivo je to što se ispostavilo da su oni sada bili „neobavešteni“ sa pozicije ljudi koji pokušavaju da reše slične nesporazume unutar vladajuće koalicije. Navodno „ignorisanje koalicionih partnera“ bio je jedan od razloga zbog kojih je LSV i dovela u pitanje opstanak vladajuće koalicije, i zajedno sa NDS, dovela za sto demokrate da pokušaju da rekonstruišu i pokrajinsku vladu, ali i koalicione odnose.

„Ne bih da komentarišem. To pitajte Bojana Pajtića. On je i podneo i povukao predlog. Mi nismo znali za predlog dok se nije pojavio. Tačno je da je takav odnos jedan od problema sa kojima smo se i ranije sretali”, kaže za „Politiku” šef poslaničkog kluba LSV Branislav Bogaroški.

Naš sagovornik nije hteo da komentariše kako će se na nastavak pregovora odraziti Pajtićev potez. Međutim, on najavljuje da se narednih desetak dana tehnički timovi neće sastajati.

„Do sada smo imali pet sastanaka. Prešli smo politička pitanja koja moraju da se razrade, nije sporan veći deo stavova, ali treba da preciziramo način i dinamiku njihovog sprovođenja, kao i način funkcionisanja unutar pokrajinskih organa i koalicije”, objašnjava Bogaroški.

I njegov kolega iz NDS Miloš Gagić najavljuje da će o onome što su do sada postigli razgovarati na inicijativnom odboru stranke kojim predsedava Boris Tadić. Ni Gagić nije želeo da komentariše da li je Bojan Pajtić pokušao da ih „izigra“ tako što je samoinicijativno predložio kandidata za Ješićevog naslednika. Naime, spekuliše se da LSV i NDS traže da to mesto bude predmet dogovora oko rekonstrukcije vlade. Da li će to usporiti ili zakočiti dalje pregovore, ili će se oni nastaviti u istom tempu znaće se za desetak dana, kada se pregovarači „hladnih glava“ nakon letnje pauze vrate za sto. Sa druge strane, lider SVM Ištvan Pastor, stranke koja ne učestvuje u pregovorima sa DS, LSV i NDS, više puta je ponovio da oni „čuvaju energiju za događaje koji slede na jesen“.

„Ja ne čekam ništa. Mislim da se tu od starta nije moglo ništa ni očekivati. Sve ovo što sada rade je prividna aktivnost radi kupovine vremena. I sve što vreme više prolazi, moja ideja je sve realističnija jer sve upućuje na to, ili na drugu opciju, a to je da se nastavi ova pat pozicija u kojoj se ništa drugo ne dešava osim prebrojavanja poslanika i priča: šta će, kad će i da l’ će”, kaže za „Politiku” Ištvan Pastor.

Pozicija od koje SVM ne odstupa jeste formiranje takozvane vlade nacionalnog jedinstva, kao rešenje za izlaz iz političke krize u Pokrajini.

Aleksandra Komnenović

objavljeno: 21.07.2014.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.