Ђедовић с представницима „JICA“ о приоритетним улагањима у енергетику и партнерству

Izvor: GradskeInfo.rs, 11.Apr.2023, 16:51

Ђедовић с представницима „JICA“ о приоритетним улагањима у енергетику и партнерству

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић упознала је данас представнике Јапанске агенције за међународну сарадњу (JИЦА) с интензивним радом на плану приоритетних улагања у енергетику, као и динамиком рада на новој Стратегији развоја енергетике и Интегрисаног националног >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << енергетског и климатског плана (ИНЕКП). Фото: Танјуг/Министарство рударства и енергетике/Емилија Јовановић На састанку с делегацијом ЈИЦА коју је водио шеф представништва за Балкан Уекијем Масахиром, министарка Ђедовић је поручила да је пред Србијом циклус значајних инвестиција у енергетику, а како би што пре остварили циљеве максималне енергетске сигурности и зелене агенде, убрзано се ради на стратешким документима, јер ће они бити водиља енергетске будућности наше државе.
Реверзибилне хидроелектране су приоритетни пројекти Владе РС који треба да омогуће већу интеграцију обновљивих извора енергије у наш електроенергетски систем, напоменула је Ђедовић.
Он је истакла да, док се рад на стратешким документима приводи крају, Министарство и Влада паралелно раде на обезбеђивању подршке за будуће капиталне пројекте, како техничке и стручне, тако и финансијске.
„ИНЕКП и Стратегија у садејству са изменама Закона о обновљивих изворима енергије створиће оквир за нова улагања и верујем да постоји простор за наставак партнерства са Јапанском агенцијом за међународну сарадњу“, рекла је министарка.
На састанку је било речи о пројекту одсумпоравања у Телмоелектрани „Никола Тесла А“, који се реализује уз подршку ЈИЦА, а у чијој реализацији учествује јапанска компанија Mitsubishi Hitachi Power Systems.
„Србија има амбициозне циљеве у процесу декарбонизације. Осим нових улагања у обновљиве изворе енергије, неопходно је и да се у што скоријем року оконча пројекат одсумпоравања у нашој највећој и најзначајнијој телмоелектрани“, нагласила је Ђедовић и подсетила да ће се одсупоравањем емисија сумпор-диоксида ТЕНТ А бити смањена девет пута.
Момировић: Србија прави велике успехе у трговинској размени са Кином

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Ђедовић с представницима „JICA“ о приоритетним улагањима у енергетику и партнерству се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.