Izlazak iz kalupa

Izvor: Politika, 16.Maj.2012, 12:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izlazak iz kalupa

Slike i objekti koji čine izložbu „Prokrustov muzej” autora Vladimira Dunjića, predstavljeni su u Galeriji 212. Postavka je inspirisana antičkim mitom o Prokrustu, koji je goste u svojoj krčmi svirepo „prekrajao” da bi odgovarali veličini postelje.

Na izložbi su prikazane slike Beketa, Lenjina, Marksa, Engelsa, Kafke, Pikasa, Dalija i drugih znamenitih ličnosti, u malim, tesnim kutijama, fiokama i kovčezima. Dunjić time ukazuje na večnu temu ukalupljivanja u ideologije, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << sisteme, ali i sopstvene predrasude. Uplašeni podanici, prikazani u delu „Mali prljavi rat” kao igračke-vojnici u koferu, mogu se promeniti i pokrenuti, kako ukazuje Dunjić, samo ako izađu iz kalupa nametnutog identiteta, gradeći veze sa ljudima i razmišljajući „izvan okvira”.

Postavka „Prokrustov muzej” biće izložena u Galeriji 212 u Vlajkovićevoj ulici do 3. juna.

K. P.

objavljeno: 16.05.2012.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.