Izdavač godine „Službeni glasnik”

Izvor: Politika, 29.Okt.2015, 19:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izdavač godine „Službeni glasnik”

Nagradu za izdavački poduhvat ravnopravno podelili knjiga Milovana Vitezovića „Vuk naš nasušni” i edicija Filološkog fakulteta „Jezik i književnost” na ruskom jeziku

Žiri, koji je radio u sastavu: Dragan Simeunović (predsednik), Vesna Kapor, Milica Lilić, Slobodan Kanjevac i Srba Ignjatović, odlučio je da za izdavača godine proglasi „Službeni glasnik”. Ova izdavačka kuća kaže se u obrazloženju žirija, već godinama spada u red naših najplodnijih i >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << po izdavačkom dijapazonu, kao i objavljenim sadržajima, najkvalitetnijih izdavača. Iako ni njega u proteklim godinama nisu mimoišle razne izdavačke slabosti i promašaji, on je ove godine nesumnjivo jedna od onih izdavačkih kuća koje zaslužuju epitet izdavača godine.

U najužem izboru bile su i izdavačke kuće: „Kreativni centar”, „Catena Mundi”, „Logos”, „Agora” i „Arhipelag”.

Izdavački poduhvat godine, po oceni žirija, jesu knjige Milovana Vitezovića „Vuk naš nasušni” (izdavač: „Pravoslavna reč”, Novi Sad) i edicija: „Jezik i književnost” (Filološki fakultet Univerziteta u Beogradu). Nagradu za dečju knjigu ravnopravno dele knjige Raše Popova: „Neobične priče o sportistima sveta i Srbije” (izdavač: „Bookland”) i „Lepenski vir” (edicija „Ovako se živelo”, „Kreativni centar”). Nagrada za najboljeg izdavača iz dijaspore pripala je ravnopravno izdavačkoj kući Zapadnoameričke eparhije Srpske pravoslavne crkve – izdavačkoj kući „Sebastian Press” (SAD) za izdanje knjige „Hrišćanska baština Kosova i Metohije – istorijsko i duhovno središte srpskog naroda” (The Christian Heritage of Kosovo and Metohija) i izdavačkoj kući SPC Mitropolija crnogorsko-primorska – Izdavačko informativnoj ustanovi „Svetigora”, za knjigu „Cetinjski manastir”.

Posebno priznanje za doprinos u oblasti nauke podelili su ravnopravno Ćemal B. Dolićanin i Anatolij B. Antonevič za knjigu „Dynamical Systems Generated by Linear Maps” i Učiteljski fakultet u Beogradu za „Leksikon obrazovnih termina”. Specijalno priznanje za izdavača, knjigu ili strip u 2015. godini, dobili su „Ars libri – Zadužbina Vladete Jerotića”, i Književna zajednica „Borisav Stanković” iz Vranja za knjigu Jovana Hadži Vasiljevića „Južna stara Srbija”.

Nagrade je uručio Dragan Simeunović, predsednik žirija, a u ime nagrađenih zahvalila je Aleksandra Vraneš, dekan Filološkog fakulteta u Beogradu.

Žiri koji je radio u sastavu: Jugoslav Vlahović (predsednik), Tijana Kojić i Olivera Batajić Sretenović, jednoglasno je odlučio da nagrada „Bogdan Kršić” za najlepšu knjigu na ovogodišnjem sajmu pripadne knjizi Slobodana Šijana „Filmus” (Priče o filmu), koju je opremio Miloš Majstorović (izdavač: „Službeni glasnik”). Specijalno priznanje za mladog dizajnera dodeljeno je grupi „Metaklinika”, iz Beograda, za opremu knjige Saše Ilića „Dušanovac – Pošta”.

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Glasnik najbolji izdavač 2015.

Izvor: SEEcult.org, 29.Okt.2015

Najboljim izdavačem 2015. godine u Srbiji proglašena je državna kuća Službeni glasnik, dok je nagrada za izdavački poduhvat ravnopravno dodeljena monografiji “Vuk naš nasušni” Milovana Vitezovića o Vuku Stefanoviću Karadžiću, u izdanju “Pravoslavne reči” iz Novog Sada, i ediciji...

Nastavak na SEEcult.org...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.