Ivan Jovanović: Fašizmom ću te, fašizmom ćeš me...

Izvor: NoviMagazin.rs, 14.Dec.2016, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ivan Jovanović: Fašizmom ću te, fašizmom ćeš me...

Kada mi neko pomene fašizam ili mi ova dražesna ideologija padne na pamet, uvek se setim novele Tomasa Mana iz 1930. “Mario i mađioničar”, u kojoj Mario, zaveden, manipulisan i iskorišćen od strane mađioničara, radi jedinu logičnu i moralnu stvar – uzima pušku.

Alegorijom na narastajući nacizam u Nemačkoj Man je ponudio tada radikalno rešenje koje se ispostavilo jedinim 11 godina kasnije kada je počeo Drugi svetski rat. Ali, Manovo viđenje ne podrazumeva samo >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << puki odgovor nasiljem na nasilje; puška u Mariovim rukama ne predstavlja samo obračun već i slobodu, a do nje se isključivo dolazi glasno.

Mariov hitac bio je glasna Manova poruka, ali gde je taj, u prenesenom, bukvalnom, kakvom god smislu, hitac, kada se mi ovde suočimo s našim domaćim fašizmom? Kakva je reakcija na podizanje spomen-ploče sa “Za dom spremni” u Jasenovcu, uništavanje javne izložbe fotografija o zločinima u Vukovaru sa sve natpisima “A Srbi?” preko izloženih fotografija? Takmičenje, a ono je iz sfere “regionalnih odnosa” ušlo u sferu kulture, ko će pre uništiti bilo kakvu mogućnost na pomirenja već racionalnog sagledavanja onoga što se desilo tokom ratova? Koliko je još razbijenih glava, slika, kuća, života potrebno da se više ne takmičimo čije je nasilje bilo i sada je jače? Čiji je fašizam ispravniji i ko su ti “naši” i “njihovi” protiv kojih bi se trebalo boriti i na koji način?

Kada čitam ovako nabacana pitanja pomislim da sam primenio stari, jeftini trik kako bih popunio prazan papir, ali ni sam ne znam šta sve nije postalo fašizam ovde, u zapaljenom regionu bivše Jugoslavije. Fašizam je i razbijanje izložbe u Novom Sadu, i pretnje, i neprimerene table. Fašizam je i izbacivanje kulturnih i umetničkih organizacija i grupa iz savamalskog “Magacina” zbog političkih razloga. Fašizam je i da taj prostor ostane zakatančen i prazan jer, bože moj, ili smo “za” ili smo “protiv” u evropskom, civilizovanom društvu 21. veka. Fašizam je i okretanje glave na nasilje u školi, na korupciju, na kriminal. Fašizam su i zamajavanja u Skupštini, progoni bilo kakve vrste. I kada sve to, s razlogom ili bez njega, subjektivno ili objektivno stavite na jedno mesto, shvatite da je Mariov glas slab, puška je prazna, a u cirkuskoj šatri su suprotstavljeni isključivo – mađioničari.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.