„Istorija fada” u Beogradu

Izvor: Politika, 02.Okt.2012, 12:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Istorija fada” u Beogradu

Izložba „Istorija fada” otvorena je sinoć u Domu omladine Beograda (DOB), a na svečanom otvaranju nastupio je srpski „Alfama kvintet”, koji izvodi fado muziku. U okviru otvaranja izložbe, koju će posetioci u Velikoj sali DOB-a moći da vide do 7. oktobra, prikazan je i film „Amelija”, u režiji Karlosa Koelja da Silve, o životu legendarne fado pevačice Amalije Rodriges.

Izložba „Istorija fada” ostvarena je u okviru kandidature fada kao Svetske nematerijalne baštine >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << za stavljanje na listu Uneska tokom 2011. godine.

Sastav „Alfama kvintet”, koji je svirao sinoć u DOB-u, nastao je 2006. u Beogradu. Do 2009. godine ovaj bend je dobio konačnu formu koju i danas čine: Nina Zelić (vokal), Petar Nikolić (akustična gitara), Milan Dereta (akustična gitara), Mladen Vulević (kontrabas i kahon) i Slavica Perić (violina). Među prvima u Srbiji počeli su da se bave tradicionalnom fado muzikom, istupajući, međutim, na momente iz okvira pomenutog žanra, uplićući ritmove i duh Balkana, ali i džez elemente.

Fado je izvođački žanr koji u sebi spaja muziku i poeziju koje su se razvile u Lisabonu u drugoj četvrtini 19. veka kao rezultat multikulturalnog spajanja afro-brazilskih pesama i plesova tek pristiglih u Evropu, sa lokalnim muzičkim nasleđem, kako iz ruralnih delova Portugala koje je doneto sukcesivnim talasima unutrašnje imigracije, tako i kosmopolitskih gradskih pesama s početka pretprošlog veka.

Stavljanje fada na reprezentativnu listu Svetske nematerijalne kulturne baštine je priznanje univerzalnosti ovog portugalskog muzičkog žanra i dobar je primer za moguću zaštitu sličnog nematerijalnog nasleđa i u Srbiji.

I. A.

objavljeno: 02.10.2012.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.