Izvor: B92, 16.Mar.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Istina o Ibarskoj"

"Danas" objavio beleške sa informativnog razgovora u UBPOK-u u kome se tadašnji državni vrh optužuje da stoji iza zločina na Ibarskoj.

Optužbu je u tom razgovoru izložio Nenad Ilić, koji je za ubistvo Ivana Stambolića i atentat na Vuka Draškovića u Budvi već osuđen na 15 godina robije. On je na informativnom razgovoru sa radnicima UBPOK-a o učešću u atentatu na Vuka Draškovića u Budvi i ubistvima Slavka Ćuruvije i Ivana Stambolića insistirao da govori i o slučaju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Ibarska magistrala.

Ilić je naveo da mu je Milorad Luković Legija, nakon atentata na Draškovića na Ibarskoj magistrali, priznao da je atentat dogovoren na sastanku na kome su, pored njega, bili prisutni Slobodan Milošević, tadašnji šef Državne bezbednosti Rade Marković, tadašnji šef beogradskog Centra Državne bezbednosti Milan Radonjić i Milorad Bracanović.

Prema njegovim rečima, na tom sastanku, koji je trajao oko dva sata, Bracanović se zalagao da se taj "zadatak" izvrši, ali da u njegovom izvršenju ne učestvuje Jedinica, dok su Radonjić i Marković smatrali da to mora da uradi Jedinica. Nakon dva sata rasprave, Milošević je rekao Legiji: "Slušaj, komandante, pričamo dva sata, i znaš zašto to mora da se uradi."

Ilić je naveo da je dobio naređenja od bivšeg komandanta "crvenih beretki" Duška Maričića Gumara i Milorada Ulemeka Legije, koji su mu rekli da je zadatak koji treba da se izvrši od interesa za državu, ali da mu nisu saopštili i šta je u pitanju, ali i da "ako zucne - ode glava".

Posle izvesnog vremena, Ulemek mu je rekao da ode do Lipovice i da provoza kamion, da proceni kako mu ide. Ilić je izjavio da je pomislio da se radi o zadatku koji se odnosi na prevoz kamionom nečeg poverljivog. Kasnije mu je Legija rekao da se radi o "nekim Šiptarima, teroristima koji rade sa drogom".

Oni su se, navodno, povezali sa nekim ljudima u Srbiji, pa će Ilić voziti kamion, a neće se ići na krajnji ishod, već će biti insceniran samo udes, da bi se ti ljudi "uzeli" i da će oni kasnije čekati reakciju "njihovih".

Ilić ističe da je uoči atentata u neposrednoj blizini primetio u automobilu Legiju i Bracanovića, kao i da su uskoro na mesto zločina stigli bivši načelnik SUP-a Beograd Branko Đurić i general Dinić.

On navodi da mu je Legija tek tada, u autu, saopštio pravu istinu i da je to "moralo biti tako".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.