Izvor: B92, 19.Jun.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Isti porez za obveznike iz Srbije

Bepgrad, Podgorica -- Blizu polovine vikendica i pet odsto stanova u crnogorskim gradovima u vlasništvu je državljana Srbije.

Blic piše da kako sada stvari stoje, i nakon proglašenja nezavisnosti Crne Gore poreski obveznici iz Srbije neće biti tretirani kao stranci i imaće ista prava i plaćaće porez po istoj poreskoj stopi kao i državljani Crne Gore. Da li će tako i biti, znaće se nakon okončanja pregovora predstavnika dve države čiji će nastavak uslediti narednog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << četvrtka ili petka.

Vlada Srbije će naredne nedelje utvrditi spisak nerešenih pitanja oko kojih je nužan dogovor s predstavnicima Crne Gore, saznaje Blic. Građane obe države svakako najviše zanima kako će biti regulisana svakodnevna životna pitanja - isplata penzija i štednih uloga, raspolaganje imovinom i poreske obaveze.

Kada je reč o imovini srpskih državljana u Crnoj Gori, važeće crnogorsko zakonodavstvo u pogledu svojinskih prava i obaveza na istovetan način tretira građane Crne Gore i Srbije, što isključuje bilo kakvu diskriminaciju u pogledu sticanja prava svojine i pravne zaštite stečene imovine. Državljani Srbije u Crnoj Gori mogu slobodno sticati pokretne i nepokretne stvari, a da pri tom nisu u obavezi da menjaju rezidencijalni status, odnosno prebivalište ili boravište. To faktički znači da građani i preduzeća iz Srbije, u pogledu sticanja i slobodnog raspolaganja imovinom, bar do sada nisu imali ograničenja koja postoje za strana fizička i pravna lica, kao i da su u pogledu oporezivanja imovine i prenosa vlasničkih prava bili u jednakom položaju, kao i crnogorski državljani.

Uoči referenduma aktuelna vlast u Crnoj Gori obećala je da građani Srbije, prilikom sticanja svojine u Crnoj Gori, ni ubuduće neće morati da ispunjavaju posebne rezidencijalne uslove, dakle neće biti tretirani kao stranci. Međutim, što se tiče poreske politike, naglašeno je da će doći do njenog redefinisanja u delu oporezivanja imovine u područjima intenzivnijeg privrednog rasta (primorje), kao i da će se to učiniti neselektivno i bez obzira na poreklo vlasnika. Tumačenja ovog stava kažu da je, zapravo, reč o isključivanju mogućnosti povlašćenog statusa vlasnika iz Srbije. Da li to znači drugačiji poreski tretman ili izvesna ograničenja za gradnju u navedenom području, još nije poznato.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.