Intel predstavio nove procesore

Izvor: Blic, 14.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Intel predstavio nove procesore

Kompanija Intel je pustila u prodaju šesnaest novih procesora poznatijih pod radnim nazivom „Penryn". Predstavljeni procesori su mahom serverski Xeoni, ali se našao i jedan za kućnu upotrebu: Intel Core 2 Extreme Q9655. Novim proizvodnim procesom od 45nm u prvi mah će se proizvoditi 15 novih modela Xeona i samo jedan procesor za kućne računare.



Reč je svakako o čipovima rađenim u 45 nanometara i s inovativnim high-k materijalom izrade, koji sam suosnivač >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << kompanije Gordon Moore proglašava najvećim napretkom u izradi tranzistora u proteklih 40 godina.

Prvi od procesora je već poznati Core 2 Extreme QX9650, dok je ostalih petnaest čipova iz linije Xeon 5400. Od toga, 12 četverojezgrenih Xeona dolazi u rasponu taktova od 2 do 3,2 GHz, s brzinom FSB-a od 1600 MHz i veličinama cache memorije do 12 megabajta.

Poslednja tri procesora su dvojezgreni Xeoni iste brzine FSB-a, radnog takta do 3,4 GHz te 6 MB cache memorije. Novi proizvodni proces udvostrucava broj tranzistora na čipovima (oko 820 milijuna tranzistora na četvorojezgrenim modelima).

Odnos onoga što nudi i cene je u saglasnosti, pa preporučene cene Xeona se kreću od 177 do 1.279 dolara.

Prosečnim korisnicima će svakako biti zanmiljivije pedstavljanje 16. procesora, najnovijeg i sada najjačg procesora za kućne računare Inter Core 2 Extreme Q9655. Procesor radi na taktu od 3 GHz, FSB mu je 1333 MHz, a poseduje 12 MB keš memorije – po tri megabajta za svakojezgro. Ovo je trenutno najbrži procesor koji možete kupiti za svoj računar.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.