Izvor: Blic, 01.Sep.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gluma je igra bez pobednika

Gluma je igra bez pobednika

U vreme trajanja Filmskih susreta u Nišu na lokacijama ovog grada počelo je snimanje filma 'Pljačka Trećeg rajha' po tekstu Miodraga Andrića, poznatijeg kao Ljuba Moljac, a u režiji Zdravka Šotre. To je komedija koja prati dešavanja u životima dva umetnika-lopova, Glavonji i Kalauzu, igraju ih Dragan Nikolić i Nikola Đuričko, koji u vreme Drugog svetskog rata nameravaju da opljačkaju, ni manje ni više nego Treći rajh.

Govoreći >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << o ulozi u tom filmu Nikolić (znatno duža verzija ovog intervjua biće objavljena u novom broju 'Blic Newsa') kaže da je tu neophodno da tandem Glavonja-Kalauz dobro profunkcioniše, jer bez te celine nema ni pojedinačne uloge.

- I filmovi i predstave uvek zahtevaju timski rad. Ali u 'Trećem rajhu' je to posebno naglašeno jer glavna uloga ovog filma su dva lika, Glavonja i Kalauz. Nijedan od nas dvojice ne može napraviti zaokruženu ulogu bez onog drugog. Trudimo se, mada ima toga i u scenariju, da ih igramo kao sofisticirane lopove. Oni imaju neki svoj moral, neki svoj nivo, neka svoja pravila. Ne podseća li priča o (duhovitim) lopovima u vreme Drugog svetskog rata na 'Balkan ekspres' u kome ste vi takođe igrali?

- Mislim da ne podseća. U pitanju je potpuno drugačija priča bez obzira na, uslovno govoreći, sličnu temu. Pođimo samo od toga da se u 'Trećem rajhu', za razliku od 'Balkan ekspresa', stvari većinom odvijaju u Berlinu i u Nemačkoj, pa nadalje do nekih zbilja suštinskih razlika o kojima ne bih sada govorio.

Ima dosta scena u kojima govorite nemački. Koliko vam to predstavlja problem?

- Igrao sam u karijeri na francuskom, italijanskom, al’ na nemačkom stvarno nikada. U početku, kada sam dobio tekst, i video da mi je skoro 80 odsto uloge na nemačkom, delovalo mi je zastrašujuće. Međutim, sad kad su se stvari slegle, nema više te panike. Naravno, potreban je veliki trud, ali za sada i to funkcioniše. Koliko je poznato, to je priča o dva umetnika-lopova koji zapravo za svoja dela prolaze nekažnjeno. Ne mislite li da i današnji političari u svojim krađama prolaze nekažnjeno?

- Relativno je to pitanje da li ovi junaci prolaze nekažnjeno. A poznato je da svaka vlast želi samo dobro svom narodu (smeh)! No, ono što je za ovaj film interesantno, i po čemu je on na neki način aktuelan jeste to što njih u stvari sve vlasti hapse i traže njihove 'usluge'. I ona predratna, i ona za vreme Drugog svetskog rata, i ona komunistička koja dolazi nakon sloma fašizma. Ima tu, recimo, čitav niz zanimljivih detalja kada oni iz nekih svojih, patriotskih razloga odlučuju da pljačkaju nemačke banke i sefove. Glavonja je obijač visokog stila i nema te kase na svetu koju on ne može da otvori, a to njegovo umeće je skoro parapsihološke prirode. I tako, nemački pukovnik traži da mu otvore neke sefove na Dedinju, nakon njihovog povratka iz Nemačke hapsi ih Ozna i traže istu stvar, i tako dalje. Dakle, svaka vlast hoće da otvori sefove onih prethodnih. I ova naša?

- Verovatno i ona. Međutim, ova naša vlast treba da otvori sefove negde po Švajcarskoj ili na Kipru. Jer, ona prethodna se potrudila da ne ostavlja sve baš nadohvat ruke. Bili su lukaviji, tako da opet treba pronaći neke specijalce, ali ovoga puta za dešifrovanje bankovnih računa. Kada bi smo govorili o tome šta je najvažnije u životu, koja vam misao prva pada na pamet?

- Najvažnije je da pokušaš da prođeš kroz život elegantno i da se, ako je moguće, ne isprljaš. A i kada se isprljaš, da probaš da se ne obrukaš. Jeste li se vi isprljali?

- I kad jesam, nastojao sam da to bude sa određenim dostojanstvom. Mislim da je to dostojanstvo zapravo neka mera stvari, neka etička norma koju ako čovek nema urođenu može i mora da nauči. No, u svakom slučaju treba proći kroz život, ako je moguće, časno. Čak i kada ta čast iziskuje vrlo visoke cene. Tatjana Nježić

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.