Gitara Džona Lenona prodata za 2,4 miliona dolara

Izvor: Politika, 08.Nov.2015, 15:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gitara Džona Lenona prodata za 2,4 miliona dolara

LOS ANĐELES – Akustična gitara na kojoj je Džon Lenon komponovao pesme „Love Me Do” i „I Want to Hold Your Hand”, prodata je na aukciji u Kaliforniji za 2,4 miliona dolara, prenose strane agencije.

Na aukciji je prodata i glava bubnja (membrana bubnja) koju su „Bitlsi” koristili na čuvenom nastupu „The Ed Sullivan Show”, a dostigla je cenu od 2,1 milion dolara.

To su i najviše cene koje su predmeti vezani za rokenrol dostigli u istoriji.

Gitara >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << J-160E Gibson ukradena je od Lenona i decenijama je bila u posedu muzičara Džona MekKoa koji je kupio kasnih šezdesetih, ne znajući da je nekoliko godina ranije ukradena od čuvenog „Bitlsa”.

Aukcijska kuća nije saopštila ime kupca, ali je precizirala da je prodati instrument jedan od samo dva primerka tog tipa i da je dopremljen 1962. iz Amerike u Englesku za Lenona i Džordža Harisona.

Lenon je koristio gitaru godinu dana nakon čega je ustupio Harisonu, da bi nestala 1963. na Božićnom koncertu.

Više od 50 godina nije se znalo gde je pomenuti instrument, sve dok Džon MekKo iz San Dijega nije otkrio prošle godine da bi gitara koju poseduje mogla da ima istorijsku vrednost.

MekKo, koji je kupio gitaru kasnih šezdesetih godina za 275 dolara, naleteo je na priču o Harisonu u nekom starom magazinu i video fotografiju sa instrumentom koji ima slične oznake kao njegova gitara.

Eksperti su utvrdili poklapanje serijskog broja gitare, vrste drveta i oznaka sa Lenonovom gitarom, saopštila je aukcijska kuća.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Gitara Džona Lenona prodata za 2,4 miliona dolara

Izvor: Nezavisne Novine, 08.Nov.2015

LOS ANÐELES - Akustična gitara na kojoj je Džon Lenon komponovao pjesme "Love Me Do" i "I Want to Hold Your Hand", prodata je na aukciji u Kaliforniji za 2,4 miliona dolara, prenose strane agencije...Na aukciji je prodata i glava bubnja (membrana bubnja) koju su "Beatles" koristili na čuvenom nastupu...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.