Furtula o pogibijama radnika: Uvek je odgovoran poslodavac

Izvor: N1 televizija, 31.Avg.2018, 20:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Furtula o pogibijama radnika: Uvek je odgovoran poslodavac

Zvaničnih informacija o pogibiji radnika na gradilištu u Kneza Miloša u Beogradu još uvek nema. Iz Ministarstva za rad tvrde da se podaci svih inspekcija prikupljaju, kao i da postoje elementi za pokretanje krivičnih prijava. O tome je za N1 govorila Marina Furtula iz Ministarstva za rad.

Ona je rekla da je od početka godine do danas na radu poginulo 27 radnika, od čega devet u delatnosti građevinarstva.

"Uvek je odgovoran poslodavac. Da li je to zbog neprimene >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << mera bezbednosti i zdravlja na radu, to utvrđuju nadležni organi. Međutim, Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove izdaje građvinske dozvole za objekte preko 800 kvadrata. Sekretarijat za inspekcijske poslove grada Beograda vrši nadzor nad izgradnjom tih objekata. Izvođač radova mora da obezbedi mere bezbednosti, to je njegova odgovornost", kaže Furtula.

Govoreći o slučaju pogibije radnika na gradilištu u Ulici kneza Miloša, kaže da će se odogvornost tek utvrditi, ali da su, u ovom lancu, iz ugla bezbednosti i zdravlja na radu svi odgovorni.

"Postavlja se pitanje kako je mogla da se izda dozvola za objekat koji je ispunjava sve uslove. Neko je morao da predvidi pad tog zida. To je veliki propust, izgubljen je ljudski život, a to nema cenu", kaže Furtula.

Dodaje da će Ministarstvo insistirati da se pronađe i kazni odgovoran za to.

"Inspekcija za rad ima elemenata za pokretanje krivičnih prijava i to ćemo i uraditi", kaže.

Dodaje da oni kontrolišu i investitora i izvođača radova i podizvođača radova, i to samo iz oblasti rada i bezbednosti i zdravlja na radu, kao i da niko neće biti zaštićen, jer je izgubljen jedan ljudski život.

"Svi poslodavci su dužni da ulažu u bezbednost i zdravlje na radu. Investitor je dužan da angažuje koordinatora u fazi izvođenja radova, izvođač je dužan da odredi lice za bezbednost i zdravlje na radu koje će pratiti sve mere. Ako lice utvrdi da se ne poštuju sve mere, dužno je da zabrani rad na tom mestu", kaže Furtula.

Ističe da se bezbednost i zdravlje na radu uvek ostavlja po stranu, a kada se desi ovakva tragedija vidi se koliko je to značajno.

Govoreći o radnicima koji rade na crno, kaže da to mogu prijaviti Inspekciji za rad, kao i da je otvorena besplatna, anonimna telefonska linija.

"Ne možemo da se oslonimo samo na radnike, nego da probudimo svest kod svih poslodavaca da su zakoni jednaki za sve i da se mora ulagati u bezbednost i zdravlje na radu", kaže Marina Furtula.

Sa Marinom Furtulom razgovarala je Marija Komazec:

Izvor: N1

Nastavak na N1 televizija...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.