Izvor: B92, 26.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fond za podsticaj rađanja

Beograd -- Ministar za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku Slobodan Lalović kaže da je bela kuga najveći problem Srbije.

Lalović kaže da razni vidovi državne pomoći, roditeljski i dečji dodaci, nisu pomogli rast prirodnog priraštaja i zato najavio da će do kraja godine Vladi Srbije predložiti pronatalitetne mere koje bi zaustavile opadanje broja stanovništva.

"U okviru tih mera sigurno ćemo formirati fond, koji ja sada radno zovem Dinar za dete. Od >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << svake finansijske transakcije u Srbiji po dinar će ići u taj fond, odakle bi bila finansirana dodatna materijalna davanja za roditelje", rekao je Lalović za Večernje novosti.

On je rekao da će ta inicijativa podrazumevati rast dečjih dodataka. "Primera radi, za prvo dete 10 dinara, za drugo 15, za treće 30 i za četvrto 50 dinara. Ideja je da kroz te dečje dodatke omogućimo ženi, odnosno majci, relativnu ekonomsku nezavisnost, da visina tih dodataka za četvoro dece bude na nivou prosečne plate u Srbiji. U tom slučaju, ta majka ne mora da radi ako neće", rekao je Lalović.

Lalović je rekao da bi iz tog fonda bili finansirani stambeni krediti za mlade bračne parove. "Sa svakim sledećim detetom rata bi bila manja, a moguće je da bi parovi, kada dobiju četvrto dete, prestajali da otplaćuju kredit. Ostatak tog kredita isplatila bi država sredstvima iz tog fonda", objašnjava ministar.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.