Izvor: B92, 26.Jul.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Filmsko blago na sigurnom

Beograd -- Filmsko blago Jugoslovenske kinoteke, neprocenjive arhivske vrednosti, krajem avgusta seli se u novu zgradu.

Jedan od najznačajnijih filmskih arhiva u svetu prvi put će biri adekvatno smešten, u zgradu na Košutnjaku od 700 kvadratnih metara. Zgrada je sazidana, a ostali su, od grubih radova, malterisanje i ugradnja stolarije i centralne klimatizacije.

Direktor Kinoteke Radoslav Zelenović kaže da će, kada radovi budu završeni, konačno biti zadovoljeni >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << uslovi potrebni Kinoteci. On objašnjava da će materijali biti čuvani na temperaturi -3 stepena Celzijusa, pri vlažnosti vazduha od 60 odsto i u potpunom mraku. U novi depo biće smešten najugroženiji i najvredniji deo arhiva, koji sadrži više od 92.000 kopija.

Arhiv se trenutno nalazi na 11 lokacija u gradu, odnosno u Košutnjaku, Rakovici, na Ceraku. Zelenović objašnjava da će u nove prostorije biti smeštena trećina materijala, a ostatak u nove depoe, koji tek treba da budu izgrađeni, njih pet, takođe na Košutnjaku, iste veličine i strukture. Za taj posao i za završetak zgrade u Uzun-Mirkovoj, gde će biti smešten Muzej, Vlada Srbije izdvojiće 470 miliona dinara. Ako sve bude teklo po planu, sve bi trebalo da bude gotovo naredne godine. Novi depo gradi se od donacija Vlade Francuske, 291.334 evra, i Ministarstva kulture, oko 586.000 evra, piše Blic.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.