Izvor: Politika, 07.Jul.2015, 09:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Farsa sa rezolucijom o srebreničkoj tragediji

London peti put promenio procenu o žrtvama seksualnog nasilja, a šesta verzija britanskog dokumenta više ne sadrži formulaciju o zabrani poricanja genocida

Kako se menjao sporni deo

Prva verzija: nekoliko desetina hiljada žena, devojaka, muškaraca i dečaka bilo je žrtva seksualnog nasilja u BiH, uključujući i Srebrenicu 

Druga verzija: hiljade žena, devojaka, muškaraca i dečaka na svim stranama bile su žrtve >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << seksualnog nasilja tokom sukoba u BiH, uključujući i Srebrenicu 

Treća verzija: hiljade žrtava seksualnog nasilja na svim stranama sukoba u BiH, uključujući i Srebrenicu

Četvrta verzija: hiljade žena, devojčica, muškaraca i dečaka bile su žrtve seksualnog nasilja na svim stranama sukoba u BiH, uključujući i Srebrenicu 

Peta i šesta verzija: procenjuje se da je bilo hiljade slučajeva seksualnog nasilja sa žrtvama na svim stranama tokom sukoba u BiH, uključujući i Srebrenicu

                                                                *    *    *    *

Prihvatanje tragičnog događaja iz Srebrenice kao genocida preduslov je za pomirenje, stoji u šestom, poslednjem nacrtu britanske rezolucije o Srebrenici koji je u Beograd stigao svega 24 časa pre sednice Saveta bezbednosti na kojoj bi ovaj dokument trebalo da se nađe. Iz Njujorka nije stigla zvanična potvrda da će se ova rezolucija naći na dnevnom redu, a nema ni informacija šta se dešava sa ruskim predlogom rezolucije, zbog koga je britanski tekst i pretrpeo pet izmena.

U najnovijem „papiru” iz Londona stoji i da se politički lideri na svim stranama pozivaju da „priznaju i prihvate činjenice o dokazanim zločinima koje su utvrdili sudovi”. Kako se dalje kaže, u tom kontekstu „osuđuje se poricanje kao ometanje napora koji vode pomirenju i priznaje da je nastavak poricanja duboko zabrinjavajući za žrtve”. Dakle, ovako sada izgleda treća tačka najnovije verzije britanske rezolucije, što je zapravo pokušaj da se ublaži formulacija iz prethodnih verzija dokumenta. U pet prethodnih nacrta stajalo je striktno da se „osuđuje svako poricanje genocida u Srebrenici kao i drugih dokazanih ratnih zločina i zločina protiv čovečnosti počinjenih tokom sukoba u Bosni i Hercegovini, koje bi otežavalo napore ka pomirenju”.

U petoj, a zatim i u šestoj verziji nacrta rezolucije koju je „Politika” juče dobila na uvid (američki ambasador Majkl Kirbi je prošlog petka prognozirao da će verovatno stići i peti i šesti nacrt), rukom su precrtane „žene, devojke, muškarci i deca” i ostao je samo onaj deo u kome se kaže da se procenjuje da je bilo „hiljade slučajeva seksualnog nasilja sa žrtvama na svim stranama tokom sukoba u BiH, uključujući i Srebrenicu”. To je, inače, formulacija koja je stajala i u trećem nacrtu rezolucije. Time je London po peti put promenio svoju procenu kako o broju žrtava seksualnog nasilja tako i o tome nad kim je ovo nasilje počinjeno. Ovaj deo rezolucije bio je najsporniji za Beograd, pa su se formulacije čas ublažavale, čas pooštravale.

Akcija „Srebrenica – da se ne zaboravi i nikada, nikome i nigde ne ponovi”: „Žene u crnom” ispred „Ruskog cara” u Beogradu (Foto Beta)

Prema saznanjima našeg lista, današnjoj sednici SB u Njujorku neće prisustvovati niko iz srpskog državnog vrha. Ali neće biti ni predstavnika Bosne i Hercegovine jer u predsedništvu te države ne postoji saglasnost oko rezolucije. Naime, ovaj tekst podržava Bakir Izetbegović, bošnjački član predsedništva, dok je srpski član predsedništva i predsedavajući ovog tela Mladen Ivanić uputio nedavno pismo ambasadorima zemalja članica SB UN, zatraživši da se ne usvoji rezolucija o Srebrenici.

I u jučerašnjoj verziji svog predloga Velika Britanija ostaje pri tome da se „najoštrije osuđuje genocid u Srebrenici kako je to utvrđeno presudama Haškog tribunala i Međunarodnog suda pravde”. U ovoj tački nalazi se i osuda svih ratnih zločina i zločina protiv čovečnosti počinjenih u BiH. I dalje se insistira na tome da države članice UN u obrazovne programe unesu lekcije iz prošlih genocida i ratnih zločina. Od treće verzije stoji i formulacija o „nevinim žrtvama” na svim stranama sukoba.

------------------------------------------------------------

Antrfile Vučić: Svaki pokušaj urušavanja Republike Srpske naići će na otpor Srbije

Prema oceni premijera Srbije Aleksandra Vučića, ova rezolucija će uticati na Srbiju i region bez obzira na ishod glasanja u SB, ali, kako je dodao, svaki pokušaj urušavanja Republike Srpske naići će na otpor Srbije.

„Ako rezolucija ne bude izglasana, to bi bila dobra vest za Srbiju i region. Ako bude izglasana, to će biti teška vest, ali borićemo se, izgradićemo još mostova i fabrika, ekonomski ćemo ojačati zemlju i, siguran sam, u potpunosti pobediti”, rekao je Vučić odgovarajući na pitanje novinara šta očekuje od predstojeće sednice SB UN.

Premijer je dodao da je Srbija mala zemlja, da nema prava da očekuje nešto od velikih sila, poput veta Ruske Federacije na rezolucije, već samo od sebe, svoje vlade i naroda.

„A vama, Englezi, i svima ostalima, hvala na prijateljstvu koje ste pokazali, a mi Srbi čuvaćemo sebe i svoj obraz. Mi Srbi smo spremni da se poklonimo tuđim žrtvama, ali nemojte da nas terate da se osećamo poniženo, to nećemo dozvoliti”, istakao je premijer i dodao da na namere da se Srbija proglasi jedinim krivcem za ratove na području bivše Jugoslavije treba odgovoriti još napornijim radom i trudom.

„Moramo da radimo još dva puta više, da se borimo da napravimo uspešniji ekonomski sistem, da bismo imalo još veću snagu da im se suprotstavimo”, rekao je Vučić.

U petoj, a zatim i u šestoj verziji nacrta rezolucije koju je „Politika” juče dobila na uvid, rukom su precrtane „žene, devojke, muškarci i deca” i ostao je samo onaj deo u kome se kaže da se procenjuje da je bilo „hiljade slučajeva seksualnog nasilja sa žrtvama na svim stranama tokom sukoba u BiH, uključujući i Srebrenicu”

Prema njegovim rečima, srpski narod će ponosno i uspravne glave ići svuda.

„Predstavljaćemo se kao Srbi, nećemo ni od koga kriti kome pripadamo jer nismo krivi. Pogotovo nije krivo 99,99 odsto Srba kojima bi neko lepio etiketu kolektivne krivice”, istakao je Vučić, a na pitanje novinara koja je politička pozadina donošenja rezolucije, on je ocenio da pošto samo na tome insistiraju, a drugo ih ne zanima, „nedvosmisleno je da imaju političku nameru da to zloupotrebe”.

Dodao je da ostaje da se vidi da li će to dovesti do dodatnih pritisaka na Republiku Srpsku, a kasnije i na Srbiju.

„U svakom slučaju, znaćemo kako na to da odgovorimo – radom i marljivošću. I do sada se nismo plašili da tako moćnoj sili kažemo da se ne slažemo sa njom i da ne mogu da nas nateraju da prihvatimo da sebe ponižavamo, ako oni već hoće da nas ponižavaju”, rekao je Vučić naglasivši da će otpor Srbije britanskoj rezoluciji o Srebrenici biti politički miran, kao i svaki pokušaj urušavanja i uništavanja Republike Srpske.

„Srbija je dužna po Dejtonskom sporazumu da štiti Republiku Srpsku i taj posao ćemo obaviti čuvajući mir i stabilnost u regionu”, rekao je srpski premijer.

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Politika: Šesta verzija britanskog predloga rezolucije

Izvor: NoviMagazin.rs, 07.Jul.2015

U petoj a zatim i u šestoj verziji nacrta rezolucije Velike Britanije o Srebrenici, koju je "Politika" dobila na uvid, rukom su precrtane "žene, devojke, muškarci i deca" i ostao je samo onaj deo u kome se kaže da se procenjuje da je bilo "hiljade slučajeva seksualnog nasilja sa žrtvama na svim...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.