Izvor: Politika, 16.Jul.2015, 12:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Emocije u terakoti, na limu i akvarelima

Tamara Cvetić i Gorski Kabadaja, vršnjaci, kolege vajari i oboje po rođenju Beograđani, predstavili su se zajedničkom izložbom „Emocije kroz vreme”, koju je u Galeriji ULUS otvorila kustos Olivera Vukotić.

Snažnim, neposrednim, autentičnim, a uspešno ujedinjenim likovnim rukopisima, kojima je „sličnost u nesličnosti”, kako sami kroz osmeh tvrde, autori skulptura i akvarela predstavili su fenomen emocija. Tamara Cvetić, diplomac Fakulteta likovnih umetnosti, pozabavila >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << se prilikom kovanja lima odnosom muškarca i žene. Ona od ovog grubog materijala pravi ženski torzo, nešto što vapi za dodirom, maženjem, ali i muška leđa, simbol oslonca i zaštite. Njeni akvareli nastali iz vode upućuju na život koji je iz vode i izronio.

Gorski Kabadaja, koji je vajarstvo diplomirao na venecijanskoj Akademiji di bele arti, pronašao je mekoću tela u terakoti, glini, vosku, pa i u poliesterskoj smoli.

– Upoznali smo se ranih dvehiljaditih na pripremama za upis na vajarstvo, a posle više od deset godina ponovo sesreli u Kikindi na simpozijumu „Tera”. Svi oni ljudi koje smo usput sretaliostavili su bilo posredan bilo neposredan uticaj na nas. Njihovi portreti ulili su se u moj autoportret. Koncept „Emocija kroz vreme” koji sam osmislio blizak je Tamarinoj osetljivosti za predstavljanje ljudskog tela – kaže Kabadaja.

Bolje upoznavanje sa delom ovog mladog vajarskog dvojca moguće je na izložbi koja će trajati do 28. jula.

J. I.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.