Edvard Snouden: heroj, izdajnik ili jednostavno frik?

Izvor: Vostok.rs, 27.Jun.2013, 16:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Edvard Snouden: heroj, izdajnik ili jednostavno frik?

27.06.2013. -

Psihološki nestabilan, izdajnik ili prosto frik? Vodeći zapadni mediji zajedničkim snagama objavili su porciju kompromitujućeg materijala o američkim specijalnim službama koju je dao Edvard Snouden i isto tako zajedničkim snagama latili se iskrivljavanja čitave nesolidnosti i tajnih uzroka njegovog postupka.

Edvard Snouden je skinuo veo tajne sa sistema praćenja na Internetu, organizovanog u SAD. 29-godišnji saradnik kompanije Buz Alen koja radi pod krilom >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << Agencije nacionalne bezbednosti, razotkrio je informaciju o tome da se ono što pišu korisnici u društvenim mrežama, između ostalog na Fejsbuku, Guglu i Skajpu, beleži i prisluškuje. Takvu mogućnost ljubazno su pružili američkim specijalnim službama neki telefonski operateri, između ostalog kompanija Verizon. Kako se ispostavilo, ANB se ne usteže prisluškivanja ni razgovora prvih lica drugih država za vreme različitih foruma i samita.

Vodeći američki i evrpski mediji su dokumenta koja je dao Snouden sa zadovoljstvom objavili, ne propustivši mogućnost da podignu sebi tiraž i rejting. A zatim, saslušavši neprijatne izjave na svoj račun istih tih specijalnih službi i administracije Bele kuće, latili su se sastavljanja psihološkog portreta begunca. Prema verziji Njujork Tajmsa, budući obaveštajac je još u mladosti ispoljavao psihološku nestabilnost. Isterali su ga iz škola, on je neredovno komunicirao sa majkom, čak ponekad nije odgovarao na pozdrave suseda. Zaključak je: Snouden je izdajnik koji ne shvata značaj uzajamnog poverenja u društvu. On je izdao našu privatnost! – uzvikuje ator članka psiholog Dejvid Bruks. Po njegovom mišljenju Snouden je tipičan frik: usamljenik koji kao da ima moral i razum, ali slabe socijalne veze. Druga izdanja su otišla još dalje, objavljujući istorije psihičke bolesti pacijanta.

Slični zaključci teško da imaju veze sa stvarnošću, uveren je ruski senator, član komiteta Saveta Federacije za međunarodne poslove Igor Morozov.

- Čovek koji je pripremio sebe za takav građanski postupak mora po duhu da bude vrlo jak. Odlučiti se na takav korak – to već karakteriše Snoudena kao vrlo jaku, psihološki stabilnu ličnost. Danas on jednostavno odrađuje planiranu liniju ponašanja za očuvanje i dalju realizaciju svoje ličnosti. On nije tek tako odabrao Hongkong: mislim da su mu stručnjaci iz Vikiliksa pomogli da odradi pravilnu mašrutu odlaska. On je u normalnom psihološkom stanju – kao svaki obaveštajac koji ide linijom odrađivanja druge etape operacije.

To što sada podnosi Snouden ne može da podnese svaki psihički zdrav i prpremljen čovek, podvlači veteran spoljne obaveštajne službe Lav Koroljkov.

- Opterećenje je neverovatno. I ne može svako da ga podnese. On je već učinio taj korak, znači bio je na to spreman. Čovek koji se odluči na takav moralni korak mora da bude svestan stepena svoje odgovornosti. Druga je stvar što neko mora da ga pokriva. Mislim da su ga u Hongkongu pokrivale specijalne službe Kine.

U tome kako se menjao odnos američkih medija prema Snoudenu nema ništa čudno. To ponavlja priču oko skandala sa Vikiliksom. Što se tiče optužbi protiv Snoudena za izdaju nacionalnih interesa, to je pitanje moralnog svojstva, ostavimo ga po strani. Sam heroj naziva izdajnicima upravo specijalne službe koje su posegnule na tajnu ličnog života.

Andrej Smirnov,

Izvor: Glas Rusije, foto: «Vesti.Ru»    

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.