Izvor: B92, 30.Okt.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EPS na berzi: Da ili ne?

Beograd -- Ministar Mlađan Dinkić uskoro će predložiti izlazak EPS-a na berzu, ali su mišljenja o tome podeljena.

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja predložiće da se 10 do 30 odsto akcija Elektroprivrede Srbije uskoro nađe na berzi kako bi bio obezbeđen deo sredstava neophodnih za planiranu izgradnju novih pogona u termoelektranama, piše Politika.

Pri tom bi do besplatnih akcija tog javnog preduzeća mogli da dođu i građani. Međutim, po svemu sudeći, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Demokratska stranka Srbije, koja je, koalicionim sporazumom, zadržala upravu nad EPS-om, i dalje insistira na tome da podela i prodaja akcija bude odložena makar četiri godine.

Dinkić predlaže dva modela po kojima bi nacionalna elektroenergetska kompanija ponudila akcije na berzi. Prema prvom, sredstva neophodna EPS-u bila bi obezbeđena prodajom 10-15 odsto akcija i bankarskim kreditom.

Prema pisanju Politike, drugi model podrazumeva da se 30 odsto akcija EPS-a nađe na berzi, s tim što Dinkić planira da polovinu tih akcija podeli građanima.

Treća mogućnost za završetak Kolubare B i III bloka Termoelektrane Nikola Tesla jeste izbor strateškog partnera na tenderu, za šta je ranije, kako saznaje B92, postojala saglasnost svih nadležnih ministarstava.

Iza takvog plana stoje i ministar energetike Aleksandar Popović i rukovodstvo EPS-a. Generalni direktor Elektroprivrede Srbije Vladimir Đorđević ocenio je da predlog Dinkića nije dobro rešenje za državu, a ni za građane Srbije kao buduće akcionare.

Direktor EPS-a za odnose s javnošću Momčilo Cebalović objašnjava njihov stav da bi plasiranje akcija u ovom trenutku bila rasprodaja EPS-a.

"Mi u EPS-u želimo da verujemo da je u pitanju njegov stav i da Vlada Srbije neće prihvatiti takav koncept privatizacije EPS-a jer je u ovom trenutku prodati akcije EPS-a pogrešan potez", kaže on.

"EPS u ovom trenutku, pre svega zbog niske cene električne energije, a najveći protivnik poskupljenja struje uvek je Dinkić, nije profitabilna firma i tržišna vrednost tih akcija bila bi ispod njihove realne vrednosti", kaže on.

U EPS-u kažu da su eksperti predložili da država u naredne četiri godine uveća vrednost EPS-a, a da zatim budu podeljene akcije i tek kasnije počne prodaja dela akcija na tržištu. Time bi se izbeglo da, pre skoka vrednosti, tajkuni kupe akcije od građana.

Ministar finansija Mirko Cvetković rekao je za B92 da, u načelu, smatra da je ideja o plasiranju akcija javnih preduzeća na berzu dobra jer bi država time dala podsticaj razvoju domaće berze.

"Imamo situaciju da je hrvatska berza naglo skočila posle pojave na njoj njihove osiguravajuće firme, pa mislim da je to dobro da i mi uradimo ovde, i sa EPS-om i s NIS-om, sa osiguranjem, s bilo kim ko ima solidnu podlogu", kaže on.

Urednica sajta Enerdži obzerver Sijka Pištolova smatra da bi akcije EPS-a vrtoglavo rasle od trenutka pojave na berzi.

"Nijedan parajlija neće se dvoumiti o kupovini akcija EPS-a jer EPS ima monopolistički položaj, dakle sigurnu ekonomsku budućnost. Od akcija EPS-a na berzi definitivno možemo očekivati samo dobro, ali i mogućnost da EPS uz strateške partnere gradi nove energetske objekte je isto tako dobra opcija jer i tako može da se uveća vrednost EPS-a", kaže ona.

Međutim, ulazak strateškog partnera isključivo u posao izgradnje novih objekata mogao bi da znači izostanak restrukturiranja EPS-a i nastavak lošeg rukovođenja firmom, ističe Sijka Pištolova.

Ona podseća na iskustva drugih zemalja, u kojima su o načinu transformacije vlasništva nad javnim preduzećima odlučivali građani na referendumu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.