Džeki Čen postao zaštitnik interesa Pekinga

Izvor: Vostok.rs, 08.Mar.2013, 12:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Džeki Čen postao zaštitnik interesa Pekinga

08.03.2013. -

Zvezda akcionih filmova Džeki Čen je postao savetnik vlade Narodne republike Kine. Imenovanje na ovu dužnost bi trebalo da pokaže jedinstvo kontinentalne Kine i Honk Konga. Poslednjih godina Peking poklanja mnogo pažnje i truda za razvoj „meke sile“.

Istina je da se to nije uvek baš srećno odvijalo - pa i samo imenovanje Džeki Čena na visoku političku funkciju, počelo je od skandala, govori šef pekinškog dopisništva RIA Novosti Aleksej Jefimov:
>> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << />
- Jedna od prvih izjava Džeki Čena je bila da je došao da se pozabavi pitanjem discipline u Kini. Parafraziraću njegove reči: „U Kini se zakoni ne sprovode dovoljno dosledno. Na primer u Singapuru je grupa poznatih filmskih režisera poštovala zabranu pušenja, a u gradu Čžuhaj su pušili, bez obzira na zabranu i opomene. Zato je neophodno da veoma strogo poštujemo sve zakone.

O ostalim ulogama i očekivanjima od Džeki Čena govori zamenik direktora Instituta zemalja Azije i Afrike Andrej Karneev:

- Kina troši velike sume novca na promenu svog imidža, na promociju svoje kulture. Ona finansira promociju kineskog jezika. Najpoznatiji projekat tog tipa je lanac Instituta Konfučija. Takođe, Kina je investirala novac i u satelitske televizijske kanale na mnogim jezicima. Već nekoliko godina na ruskom oni emituju kanal centralne kineske televizije.

Ipak, promocija kineske kulture ne ide uvek gladko. Problem je Tibet, stanje ljudskih prava. Osim toga, negativnu reakciju na Zapadu su izazvali hapšenja umetnika Aj Vejveja i aktiviste za ljudska prava Lju Sjobo. Situaciju komentariše Aleksej Jefimov iz RIA Novosti.

- Zapadni mediji vrlo aktivno kritikuju Kinu za to što je nedemokratska, za narušavanje ljudskih prava. Kina stremi pronalaženju alternativnih odgovora. Kina štampa „bele knjige“, pokušava da upozna svet sa raznim koracima koje čini u smeru poboljšavanja situacije u vezi sa ljudskim pravima itd. Ali, ne nailazi uvek na adekvatne odgovore na stranicama zapadne štampe.

Nazad ka samom Džeki Čenu, trebalo bi primetiti, da je njegov prijem u sastav Narodnog političkog konsultativnog saveta Kine takođe bilo propraćeno problemima. Bukvalno nekoliko dana do njegovog imenovanja, glumac je bio fotografisan kako seda u automobil Misnistarstva odbrane. Blogeri su odreagovali na ovo zajedljivim komentarima: „Možda će sada i vojnike da podučava borilačkim veštinama?“ Ipak, popularnost Džeki Čena u Kini je tako velika, da teško, da bilo šta zaista može da ugrozi njegovu reputaciju.

Artem Kobzev,

Izvor: Glas Rusije, foto: EPA    

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.