Dok je škole ima i sela

Izvor: Politika, 21.Dec.2010, 00:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dok je škole ima i sela

Ako nestane škola, stanovnici pomisle da je „država od njih digla ruke”

Prema analizama Zavoda za proučavanje sela, u narednih dvadesetak godina oko 700 sela će nestati sa mape Srbije, pošto u njima više neće biti stanovnika. Primera radi, iz sledeće tabele jasno se vidi kako se prazne sela, posebno na rubnim područjima.

Naše društvo mora da promeni stav prema selu i seljaštvu. Nažalost, koliko je meni poznato, jedina smo zemlja u regionu koja nema nacionalni >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << program razvoja poljoprivrede i seoskih područja, a ukoliko ga i ima – Skupština Srbije još nije usvojila takav dokument. Država bi trebalo najpre da odgovori na pitanje: Kakvo je selo potrebno Srbiji?

U Zavodu za proučavanje sela i Srpskom udruženju za sociologiju sela i poljoprivrede analiziramo postojeće stanje u selima i predlažemo šta valja činiti. Radimo i strategije ruralnog razvoja lokalnih zajednica za period od pet do deset godina. Završili smo Strategiju ruralnog razvoja podbrdskih sela opštine Vršac. Pri kraju su strategije ruralnog razvoja opština Aranđelovac i Aleksinac, a u toku je rad na strategiji ruralnog razvoja opštine Vlasotince.

OPŠTINA

BROJ SELA 

BROJ SELA SA MANJE OD STO STANOVNIKA

Trgovište

35

18

Vranje

103

39

Surdulica

41

18

Bosilegrad

36

15

Crna Trava

24

17

Babušnica

52

39

Pirot

71

23

Knjaževac

85

27

Prokuplje

106

49

Raška

60

16

Sjenica

100

45

Novi Pazar

98

27

Već šesnaest godina zaredom (1995–2010) održava se Međunarodni naučni skup „Vlasinski susreti” posvećen selu i poljoprivredi. U raspravi o obnovi i razvoju seoskih zajednica na marginalnim područjima predloženo je donošenje zakona o stimulisanju razvoja demografski ugroženih područja. Reč je o selima i lokalnim zajednicama uz državnu granicu i u planinskom oblastima. Srbija bi u ovim ugroženim područjima trebalo znatno da sufinansira programe razvoja.

Ukazano je i na to da razvoj sela zavisi od malobrojnih seoskih ustanova, a posebno od škola koje su i kulturni i socijalni centri u selima. U njima se ne odvija samo nastavni proces već i kulturni i društveni život sela. One su simboli vitalnosti i identiteta zajednice. I to nije tako samo u Srbiji, tako je svuda u svetu.

Ukidanje seoskih škola ima katastrofalne posledice za ruralni razvoj. Ako iz sela nestane škola, stanovnici smesta pomisle da je „država od njih digla ruke” i odmah gledaju kako da odu iz sela.

Ima li zaista previše škola u Srbiji? Prema podacima iz popisa stanovništva (2002) veliki deo, posebno ženske, populacije na selu nema završenu osnovnu školu, a među onima bez završene osnovne škole najviše je đaka koji su je napustili posle četvrtog razreda, jer nisu mogli da pohađaju „veliku” udaljenu školu. Poznato je isto tako, da je nivo obrazovanja u nekoj zemlji upravo proporcionalan njenoj razvijenosti. I zato, ako u razvijenim zemljama mogu da postoje seoske škole sa svega nekoliko učenika, zašto to ne bi važilo i za Srbiju?

Sadašnjost i budućnost sela u velikoj meri zavisi od njega samog. Zbog toga je glavna tema ovogodišnjih „Vlasinskih susreta” bila samoorganizovanje seoskih zajednica. Rasprava je pokazala da samoorganizovano selo ipak ima budućnost. U selima ne žive ljudi drugog reda kako to misli deo političkog i javnog mnjenja. Naše selo je veoma otvoreno za promene. U mnogim seoskim domaćinstvima danas ima više kompjutera nego muznih krava. Seljak menja tehnologiju proizvodnje u zavisnosti od toga šta mu se isplati. Muža krava je neisplativa.

*Sociolog, profesor Beogradskog univerziteta, direktor Zavoda za proučavanje sela

Đura Stevanović

objavljeno: 21.12.2010.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.