Izvor: B92, 12.Apr.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dinar jača prema evru

Beograd -- Dinar ojačao u protekle dve nedelje u odnosu na evro, tako da se približava granici iz decembra 2005, pišu Novosti.

Do rasta nacionalne valute došlo je zbog velike ponude deviza na tržištu, navodi list i dodaje da to obilje stranog novca potiče od menjačkih poslova i privatizacionih prihoda. Prema mišljenju ekonomista, to je dovelo do stvaranja veštački jakog dinara.

"Vi­sok kurs na­še mo­ne­te ni­je re­zul­tat sna­ge >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << do­ma­će pri­vre­de i pro­duk­tiv­no­sti, povoljnijeg od­no­sa uvo­za i iz­vo­za, ni­ti je po­sle­di­ca značajni­je sta­bil­no­sti spolj­ne za­du­že­no­sti. Di­nar ja­ča ve­štač­ki, od ve­li­kog pri­li­va de­vi­za, kaže za Večernje novosti pro­fe­sor Ekonom­skog fa­kul­te­ta Ju­rij Ba­jec.

Pre­ma njegovom mi­šlje­nju, kli­za­nje evra u od­no­su na di­nar ni­je do­bro za izvoznike. Ipak, i po­red ne­po­volj­nog kur­sa u pro­te­kla tri me­se­ca do­šlo je do porasta pla­sma­na na­še ro­be u ino­stran­stvu. To, me­đu­tim, ni­je za­do­vo­lja­va­ju­će.

Ka­ko za Večernje novosti ka­že ekonomista Da­ni­jel Cvje­ti­ča­nin, ve­li­ki je pri­liv devi­za i od gra­đa­na ko­ji ša­lju no­vac za iz­dr­ža­va­nje svo­je fami­li­je. Pre­ma nje­go­voj pro­ce­ni, mi­li­on lju­di iz Sr­bi­je ra­di u ino­stran­stvu i fi­nan­si­ra rod­bi­nu, ko­ja je zbog ma­le ku­pov­ne mo­ći pri­nu­đe­na da me­nja de­vi­ze za di­na­re, a ne da šte­di.

"Ni­šta to ni­je no­vo, bi­la je ista si­tu­a­ci­ja i ra­ni­je. Ve­štač­ko ja­ča­nje na­še va­lu­te stvara jaz iz­me­đu in­fla­ci­je i kur­sa. Evro sa­da kod nas ima ma­nju ku­pov­nu sna­gu ne­go bi­lo gde u Evro­pi", kaže Cvjetičanin.

List navodi podatke Na­rod­ne ban­ke Sr­bi­je, prema kojima je di­nar u pr­va tri meseca ove go­di­ne pao za 1,5 od­sto u od­no­su na evro, dok je rast ce­na bio 2,2 od­sto. To­kom pro­šle go­di­ne, kurs, ta­ko­đe ni­je pra­tio in­fla­ci­ju, ta­ko da je kli­za­nje na­še va­lu­te u od­no­su na evrop­sku mone­tu bi­lo upo­la ma­nje od ra­sta ce­na ko­ji je do­sti­gao sko­ro 18 od­sto.

Za ovu go­di­nu, Cen­tra­l­na ban­ka je na­ja­vi­la da će se mno­go ma­nje me­ša­ti u kurs di­na­ra, osim ako do­đe do dra­stič­nih osci­la­ci­ja. Juče su gra­đa­ni evro pro­da­va­li za 86,2, a kupova­li po 86,9 di­na­ra. Ve­ći­na ba­na­ka, me­đu­tim, ima po­seb­ne kurseve za kli­jen­te i za one ko­ji dolaze sa uli­ce sa­mo da za­me­ne de­vi­ze. Ta­ko­đe, i ra­te za kre­di­te, sa va­lut­nom kla­u­zu­lom, ob­ra­ču­na­va­ju pre­ma svo­joj kurs­noj li­sti, pišu Večernje novosti.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.