Izvor: Politika, 15.Avg.2012, 23:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Devedesete

O tom vremenu se malo govori. Sve je podeljeno na „naše” i one druge, izgovaraju se samo ključne reči: ratovi, zločini, razaranje, inflacija... Nikada nije bilo prave, suštinske rasprave o „malim stvarima” koje smo svi proživeli

Dvadeset godina. Bilo je potrebno dvadeset godina da Boro Stjepanović, glumac, progovori o vremenu koje nam je svima promenilo živote, o vremenu o kome uporno ćutimo. Nažalost usamljen glas u opštem muku. Sve gubitke, sva razočaranja, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << sve patnje i sva poniženja saželi smo u jednu reč – devedesete. Potresao me je i uzbudio razgovor za nedeljnik ,,Vreme” u kome je Boro Stjepanović „devedesete” razložio na konkretne slike, događaje koji su mu kao i svima nama odredili sudbinu i učinili da, takvi kakvi smo postali, danas živimo kako živimo.

Ima neke ironije u činjenici da je Boro opisan kao „večiti epizodista”, neko ko nije „glavni”, neko iz drugog reda, neko čija sudbina nije u centru pažnje neko ko malo utiče ali intenzivno „trpi radnju”. Svi mi i ovde u Srbiji, i u Bosni, i Hrvatskoj, i na Kosovu bili smo, kao i on, ne publika nego učesnici, ako ne nešto više ono „samo” epizodisti u najstrašnijem događaju u Evropi u drugoj polovini 20. veka.

O tom vremenu se zapravo malo ili vrlo svedeno govori. Sve je podeljeno na „naše” i one druge, izgovaraju se samo ključne reči: ratovi, zločini, razaranje, inflacija... Nikada nije bilo prave, suštinske rasprave o „malim stvarima” koje smo svi proživeli.

.................................................

Ceo tekst pročitajte u štampanom izdanju od 16. avgusta. Ako ste zainteresovani da se pretplatite na elektronsko izdanje cele „Politike“ kliknite OVDE.

Miljenko Dereta

objavljeno: 16.08.2012.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.