Izvor: Politika, 03.Jun.2015, 00:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Danas počinje Mikser

Koncertom Ane Popović večeras se otvara Mikser festival, i to na novoj bini koja prima 3000 posetilaca. Nastupu ove poznate bluz autorke prethodi koncert mladenovačkog sastava „Koton pikers”.

Ovogodišnji, sedmi Mikser festival, najveća regionalna smotra kreativnosti i inovacija, održava se četvrti put u beogradskom kvartu Savamala do 7. juna pod sloganom „Neizdrž”, s namerom da uz učešće blizu 1000 stvaralaca iz zemlje, regiona i sveta, ukaže na društveni potencijal >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << kreativnog stvaralaštva i aktivizma kao poslednju šansu za izlazak iz moralne, društvene i ekonomske krize.

Nezavisna umetnička  scena, uz predstavljanje kulturnih centara i pokreta iz cele Srbije, predstaviće na ovogodišnjem Mikseru svoju viziju stanja „neizdrža” i ukazati na značaj decentralizacije kulturne scene. I ove, kao i prethodne godine, naglasak će biti na umetničkoj formi performansa, kao i strit arta, u okviru kojeg će se realizovati projekat „Nove boje Beograda”. Projekat „Crna kutija” ukazaće na granična stanja nezadovoljstva „pred pucanje” koja umetnik pretvara u konstruktivan čin i time otvara put diskusiji o ulozi umetnosti u ozdravljenju društva.

Srž ovogodišnjeg festivalskog programa je novouspostavljena inicijativa Balkanska dizajn mreža (BDM), inovativna platforma osnovana od strane Mikser organizacije iz Beograda, Hrvatskog dizajnerskog društva iz Zagreba i Pablik rum iz Skoplja, sa idejom da pruži stratešku podršku razvoju i promociji balkanskog dizajna, kao i da podigne svest o važnosti dizajna u procesima društvenog i ekonomskog razvoja. Na Mikseru će biti premijerno izoženi i pobednički radovi konkursa Mladi balkanski dizajneri, a izložbu će otvoriti renomirani industrijski dizajner Konstantin Grčić.

Posetu festivalu najavio je i čuveni svetski arhitekta Rem Kulhas, koji će u okviru arhitektonske konferencije sa srpskim kolegama diskutovati o etici arhitektonske profesije i društvenoj ulozi arhitekata u projektima od javnog značaja.

Novouspostavljena pozorišna scena u Mikser hausu, Mikser teatar, pružiće i na festivalu novi prostor za artikulisanje nezavisnog pozorišta kroz odabir domaćih i regionalnih scenskih ostvarenja, uključujući i nezavisni kooprodukcijski hit Miksera, SKC NS i KC Pančeva, predstavu Dogvil, koja će se igrati na otvorenom, kao poseban omaž Savamali.

K. R.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

POČINJE NEIZDRŽ: Ana Popović otvara 7. Mikser festival

Izvor: Kurir, 03.Jun.2015

Pod sloganom Neizdrž, večeras počinje Mikser festival, najveća regionalna smotra kreativnosti i inovacija, a trajaće do 7. juna..Sedmi po redu Mikser festival, koji počinje danas pod sloganom Neizdrž traje do nedelje, 7. juna, obuhvatiće devet programskih celina i odvijaće se na različitim...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.