Da li je opasno leteti iznad Baltika?

Izvor: Vostok.rs, 12.Jan.2015, 10:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da li je opasno leteti iznad Baltika?

12.01.2015. -

Ovo pitanje postavio je nedavno voditelj televizijskih vesti TV 2 news radniku kopenhagenskog aerodroma u Kastrupu koji je na njega odgovorio vrlo uvijeno. Povod je postala informacija o ruskom vojnom avionu koji je, po oceni predstavnika švedskog ratnog vazduhoplovstva, tog dana mogao da se sudari sa dečijim putničkim avionom koji je poleteo iz Kastrupa.

Švedska strana koju predstavlja načelnik ratnog vazduhplovstva Mikael Bjuden i ministar odbrane Peter >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << Hultkvist tvrdi da je sistem obaveštavanja u Malmeu pronašao nekakav vojni avion i da je ovaj avion najverovatnije ruski.

Rukovodstvo danskog ratnog vazduhoplovstva, kuda se obratio TV2news za potvrdu ili objašnjenje, potpuno je odbacilo tu činjenicu. Tamo su izjavili da ni jedan avion ruskog ratnog vazduhoplovstva nije povredio vazdušni prostor Danske.

Danska strana je objasnila da posle dobijanja inforamcije danski lovci su poleteli da traže ovaj avion. U regionu Bornholma oni su zaista našli avion koji nisu uspeli da identifikuju. Ipak pošto su mu piloti stavili do znanja da je pronađen, avion se nije približavao danskom vazdušnom prostoru i uputio se u međunarodnu zonu. Tačnije to je bila obična situaciju o kojoj su govorili danski piloti još u oktobru ove godine povodom nervoze Šveđana zbog tobožnje ruske vojne aktivnosti.

Reč je o običnim školskim letovima (ako se pretpostavi da je avion zaista bio ruski). Prema primedbi danskog vojnog eksperta, oni su učestali posle aktivizacije NATO-a u Baltiku. Ako je tako, to je sasvim razumljivo.

I tako po tvrđenju danskog ratnog vazduhoplovstva, nikakvog ruskog vojnog aviona u blizini Kastrupa nije bilo. Ipak švedskoj strani to ne odgovara. Ona uporno, kao u slučaju neuspešnog traženja podmornice, nastavlja da tvrdi suprotno, precizirajući pri tome da je avion bio izviđački, da je leteo u režimu nevidljivom za radare. To je prema mišljenju švedskog ministra odbrane nedopustivo opasno!

Ipak iz razgovora voditelja TV2news sa vojnim ekspertom ispostavilo se da je to uobičajeni postupak kod pilota kada oni dobijaju zadatak da „napipaju protivnika“. Zanimljivo je da je pod pritiskom voditelja vojni ekspert bio primoran da čak nehotice brani pretpostavljenog ruskog pilota, pojasnivši da letovi u režimu nevidljivom za radare nisu tako opasni za civilne avione, pošto sam vojni pilot vidi vazdušni prostor. Ispada da se još jednom podiglo mnogo buke ni oko čega.

Radi čega je Šveđanima potrebna ova buka, zašto je licemeran ministar odbrane? Najverovatnije zbog unutrašnjih problema švedskog rukovodstva. Razvijajući svu ovu aktivnost ono pokušava da baci prašinu u oči švedskim biračima i da pokaže da se rukovodstvo brine o bezbednosti zemlje. I naravno, nije isključeno da su ovde umešane i određene antiruske snage, zainteresovane za uvećanje napetosti u Baltiku radi izvođenja sopstvenih operacija. Ako se pogleda situacija uzimajući u obzir da leteti nad Baltikom nije tako bezbedno može li se desiti isto što i sa malezijskim avionom.

Larisa Soldočenko,

Izvor: Glas Rusije, foto: Russian Aircraft Corporation “MiG”    

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.