Da li će i porodilje imati priliku da daju svoju ocenu odlazeće godine?

Izvor: Vostok.rs, 25.Dec.2014, 11:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da li će i porodilje imati priliku da daju svoju ocenu odlazeće godine?

25.12.2014. -

Sasvim je uobičajeno da se na kraju kalendarske godine političari i ekonomisti osvrću na najvažnije događaje u proteklih dvanaest meseci i da svako od njih u svom domenu donosi zbirni zaključak, ali uopšte nije tradicionalna pojava da se na izmaku decembra trudnice i porodilje u Srbiji pitaju za njihovu ocenu celokupne godine na izmaku. A trebalo bi, jer postoje opravdani razlozi za to.

Zato, hajde da se za trenutak stavimo u njihov položaj i da pokušamo >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << da se prisetimo makar nekoliko ključnih događaja koji su obeležili 2014. godinu koja broji svoje poslednje dane. Iako se jednokratna pomoć novopečenim majkama obezbeđuje samo u pojedinim gradovima, u praksi se pokazalo da ni ona nije redovna, što je navelo recimo porodilje iz Kragujevca da protestuju i na ulici, ili se finansijska pomoć smanjila na iznos manji od jedne polovine, što su na primer iskusile porodilje u Beogradu nakon prolećnog rezanja njihove ionako skromne naknade.

Da stvar bude još gora, nije nedostatak para jedini uzrok svih problema sa kojima se suočava ta najosetljivija kategorija stanovništva, nego je i vazda komplikovana birokratija našla načina da im oteža položaj, što se odražava u činjenici da je za refundaciju novca za vreme porodiljskog odsustva i u 2014. godini bilo potrebno pribaviti stotinak raznih dokumenata i potvrda, a to je bez sumnje nadljudski poduhvat koji zahteva mnogo veću energiju i vreme od onoga sa kojim porodilje raspolažu.

Pri tom je teško izbeći svojevrsno poređenje sa situacijom u drugim zemljama, poput one u Ruskoj Federaciji, gde će i pored ekonomskih problema uzrokovanih zapadnim sankcijama, mnogo puta pominjani program majčinskog kapitala nastaviti da se sprovodi i tokom 2015. godine, i to u povećanom obimu. Podsetimo, radi se o jednom od osnovnih oblika finansijske pomoć, koji će u predstojećoj godini iznositi najmanje 7000 evra, a tu mogućnost je do sada iskoristilo preko 5,5 miliona mladih ruskih porodica.

Osim redovnog povećanja samog novčanog iznosa, u Rusiji se planira i proširenje mogućnosti na koje majčinski kapital može da se iskoristi, pa će tako pored dosadašnjeg poboljšanja stambenih uslova, obrazovanja deteta i uplate u penzioni fond majke, ta pomoć ubuduće verovatno moći da se potroši i za celi niz drugih namena kao što su: ukazivanje visokotehnološke medicinske pomoći i lečenje teško bolesne dece, gasifikacija kuće, sticanje porodičnog automobila, obrazovanje majke, nabavka specijalne tehničke opreme za decu sa posebnim potrebama ili isplata u gotovini.

Ali da ipak ni u Srbiji položaj trudnica i porodilja nipošto nije beznadežno loš, pokazuje nedavni slučaj sa poboljšanjem ishrane u srpskim porodilištima, s obzirom da bi u skladu sa smernicama Ministarstva zdravlja jelovnici širom zemlje trebalo ubuduće da budu prilagođeni njihovim stvarnim potrebama, ali i pored toga, teško se oteti utisku da pojedinačna poboljšanja životnih uslova mladih majki više predstavljaju izuzetak, nego pravilo.

I zato, pogotovo kada se uzme u obzir da se Srbi nalaze u samom vrhu spiska najstarijih nacija u Evropi, pa čak i u svetskim okvirima, onda bi u svakom slučaju bilo svrsishodno da se i trudnice i porodilje pozovu da sa svoje tačke gledišta sumiraju utiske i rezultate svake odlazeće godine. Iako je čak i bez toga moguće pretpostaviti kako bi glasio njihov odgovor koji proizilazi već iz same činjenice da će sutra imati manje nego što imaju danas.

Ratko Paić,

Izvor: Glas Rusije, foto: AP/Kevin Rivoli    

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.