Da li Rusija razvija aktivniju vojno-tehničku saradnju s Pakistanom?

Izvor: Vostok.rs, 06.Jun.2014, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da li Rusija razvija aktivniju vojno-tehničku saradnju s Pakistanom?

06.06.2014. -

Šef ruske vojno-industrijske korporacije „Rosteh“ Sergej Čemezov je izjavio pred novinarima da Rusija vodi pregovore o izvozu borbenih helikoptera Mi-35 za Pakistan. Po mišljenju stručnjaka, isporuka ruskih helikoptera Pakistanu odgovara interesima svih zemalja u regionu, uključujući i davnašnjeg ruskog partnera u vojno-tehničkoj sferi – Indije.

Novost o tome da će Pakistan možda kupiti ruske borbene helikoptere mnogi mediji su predstavili kao senzaciju. >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << Saopšteno je čak da je Rusija specijalno zbog ovog posla „donela odluku“ da ukine embargo za isporuku naoružanja Pakistanu. Kasnije je služba za štampu „Rosteha“ izjavila da tvrdnje o ukidanju embarga nisu tačne. Moskva se nikad nije pridržavala formalizovane zabrane za izvoz oružja Pakistanu.

Rusija je isporučivala Pakistanu transportne helikoptere Mi-8/Mi-17. Ruski motori RD-93 ugrađuju se u glavne pakistanske lovce JF-17. S druge strane, svaki posao s Pakistanom u oblasti VTS Rusija je detaljno analizirala s tačke gledišta njegovih eventualnih loših posledica po odnose s Indijom. U većini slučajeva poslovi nisu odobravani. Odluka o isporuci motora RD-93 doneta je s velikim kolebanjima i nakon detaljnog proučavanja.

Što se tiče pregovora o Mi-35 koji su u toku, verovatno postoji jaka indijska opozicija u vezi s ovim poslom. Međutim, isporuka helikoptera nije u ozbiljnoj protivrečnosti s interesima Delhija, a možda im čak ide u prilog. Helikopteri se mogu koristiti u operacijama protiv različitih islamističkih radikalnih grupa na severu Pakistana. Tako su ruski helikopteri Mi-35 koji su nedavno isporučeni Iraku odmah primenjeni u toku borbenih akcija protiv sunitskih borbenih grupacija.

Širenje mogućnosti za borbu protiv sličnih oružanih formacija posebno je aktuelno zbog predstojećeg smanjenja zapadnog vojnog prisustva u Avganistanu. Sve zemlje u regionu, uključujući Rusiju, Kinu, zemlje Centralne Azije, Pakistan i Indiju trenutno vode aktivnu političku i vojnu pripremu za ovaj događaj. Mnogi regionalni igrači u dobroj meri smatraju da su SAD izgubile rat u Avganistanu. Vojska koalicije nije uspela da postavi u ovoj zemlji temelj za životno sposobnu državu, što znači da je osetna destabilizacija situacije u Avganistanu neizbežna.

U vezi s eventualnim katastrofalnim razvojem događaja, bez obzira na to što suparništvo s Pakistanom i dalje postoji, Indija bi mogla biti zainteresovana za porast nekih borbenih mogućnosti pakistanske vojske. Mi-35 je razuman izbor, pošto su ovi helikopteri dokazali svoju efikasnost u borbi protiv formacija terorista u uslovima planinskog reljefa. Istovremeno, njihova isporuka nije u stanju da na ozbiljan način promeni ravnotežu vojnih snaga Indije i Pakistana. Osim toga, Indija razvija proizvodnju sopstvenih borbenih helikoptera i kupila je partiju američkih AH-64 Apache za svoje RV. Verovatno je da u ovim uslovima jačanje pakistanskog parka borbenih aviona odgovara interesima svih zemalja u regionu. Ipak, to ne označava globalni preokret u ruskom pristupu poslovima s Pakistnom. Najverovatnije je da se postojeći oprezan pristup Moskve prema VTS s Islambadom neće promeniti.

Vasilij Kašin,

Izvor: Glas Rusije, foto: © Flickr.com/ colin/cc-by-nc-sa 3.0    

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.