Crna Gora:  Demonstranti se sa Trga premestili pred zgradu Skupštine

Izvor: Politika, 24.Okt.2015, 15:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Crna Gora: Demonstranti se sa Trga premestili pred zgradu Skupštine

PODGORICA – Demonstranti na protestu opozicionog Demokratskog fronta (DF) u Podgorci premestili su se na plato ispred zgrade Skupštine Crne Gore, nakon što je njihov protest počeo u 19.00 časova na obližnjem Trgu Republike.Na platou ispred zgrade parlamenta postavljena je velika bina, sa više zvučnika, odakle će se okupljenim građanima obraćati čelnici DF, do nedelje do šest časova ujutro, kada bi, prema dogovoru sa policijom, protestni skup trebalo da bude završen.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Politika <<
Policija je ranije saopštila da se na protestu okupilo oko četiri hiljade građana.

Glavni zahtjev protesta je da Vlada Crne Gore podnese ostavku i da takozvana prelazna vlada pripremi nove parlamentarne izbore.

Premijer Milo Đukanović je ranije poručio da niti on, ni Vlada neće podnijeti ostavku, jer, kako je rekao, to bi bio čin neodgovornosti prema većini građana koji podržavaju sadašnju crnogorsku vlast. Beta

Povik iz mase: Idemo na vladu

PODGORICA – Na protestnom skupu opozicionog Demokratskog fronta (DF), ispred zgrade Skupštine Crne Gore, na govornici se smenjuju predstavnici tog saveza, od kojih su neki zatažili ostavku Vlade Crne Gore.Funkcioner DF Milutin Đukanović je pozvao načelnika podgoričkog Centra bezbednosti Jovicu Rečevića da podnese ostavku i da, kako je rekao, ne bude sa mafijom.

Milan Knežević je dao rok premijeru Milu Đukanoviću i predsedniku parlamenta Ranku Krivokapića da „za 45 minuta” odgovore na zahteve protestnog skupa.

Knežević je pozvao ostale opozicione lidere, Miodraga Lekića, Žarka Rakčevića i Aleksu Bečića da se pridruže protestnom skupu, ali oni se nisu pojavili.

Predsednik opozicione Socijalističke narodne partije Srđan Milić je rekao da je „narod upalio baklju slobode”.

Dok su se govrnici obraćali okupljenima, iz mase se čuo povik „Idemo na vladu”.

Zgrada Vlade Crne Gore je u blizini Skupštine.

Opozicioni miting bi, prema dogovoru sa policijom, trebalo da bude završen do nedelje u šest časova ujutro.  Beta

------------------------------------

Raskol u koaliciji, crnogorska vlada već pala? 

PODGORICA - Crnogorska vlada, koja je suočena sa protestima dela opozicije, ima problema i u samoj koaliciji, pošto Socijaldemokrartska partija (SDP) želi prevremene izbore.

Predsedništvo SDP konstatovalo je, na jučerašnjoj sednici, da postojeća vlada ima status tehničke vlade u kojoj će SDP zajedničke ciljeve vezano za evroatlantske obaveze ispunjavati usklađeno, dok će za sve ostale odluke SDP zadržati pravo pojedinačnog određivanja.

Razlog za raskol u vladajućoj koaliciji koju čine Demokratska partija socijalista (DPS) Mila Đukanovića i SDP-a Ranka Krivokapića, je taj što je DPS odbio da smeni sa funkcija u vladi Vujicu Lazovića i Ivana Brajovića, bivše funkcionere SDP-a.

Koalicija „Evropska Crna Gora”, koju čine DPS i SDP u razičitim formama postoji od parlamentarnih izbora 1998. godine.

Predsedništvo SDP, kako je navelo u saopštenju, podržava sve napore koje su njegovi predstavnici u skupštini i vladi uložili na očuvanju demokratskog dijaloga i poziva sve političke subjekte na uvažavanje evropskih vrednosti i postizanje širokog konsenzusa o pripremi i spovođenju fer i slobodnih izbora.

Povodom aktuelnih političkih izazova i najavljenih protesta, SDP ocenjuje neophodnim da organizatori protesta i državni organi pokažu maksimalan nivo odgovornosti i obezbede da ustavno i demokratsko pravo na slobodu okupljanja bude ostvarivano u zakonskim okvirima.

„Mirni i demokratski protesti pokazali bi demokratsko sazrevanje Crne Gore dok bi svaki eventualni drugačiji scenario vodio produbljivanju podela i narušavanju građanskog mira”, saopšteno je iz SDP-a.

SDP ponavlja da je nakon dobijanja poziva za članstvo u NATO ključni državni prioritet organizovanje fer i slobodnih izbora kao osnovni uslov dalje demokratizacije, napredovanja Crne Gore u EU integracijama i finalizacije procesa učlanjenja u NATO alijansu.

„Polazeći od činjenice da se izborno poverenje narušava kršenjem elementarnih demokratskih standarda i antievropskom praksom na lokalnom, a od skoro i na državnom nivou, SDP iskazuje punu spremnost da bude pouzdan partner u tom procesu i biće otvorena za sve konstruktivne predloge i ideje unapređenja političkog dijaloga sa ciljem obezbeđivanja punog i nedvosmislenog poverenja u izborni proces”, navedeno je u saopštenju.

DPS veruje da će protesti biti mirni

PODGORICA – Vladajuća Demokratska partija socijalista (DPS) veruje da će večerašnji protesti dela opozicije proteći mirno, ali poručuje da će oni koji se ogluše o zakone Crne Gore biti sankcionisani i naglašava da je aktuelna vlada legitimna.

„Verujemo da će današnji protesti, kako su najavili organizatori biti mirni i bez incidenata. Ako se dese incidenti odgovornost za to snosiće organizatori”, rekao je član Glavnog odbora DPS i poslanik u Skupštini Crne Gore Obrad Mišo Stanišić.

Stanišić je naglasio da ukoliko bilo ko od učesnika protesta pokuša da naruši javni red i ugrozi ustavni mir i poredak Crne Gore, državni organi su spremni da brane zemlju i njen ustavni poredak.

Upitan šta će se dešavati sutra, dan posle protesta, i da li će DPS izaći u susret zahtevima demonstranata on je kazao da vlada nastavlja da radi.

Prema njegovim rečima, ova vlada ima puno poverenje građana, kao i kredibilitet nastaviće da radi u skladu sa onim što je obećala.

„Idemo ka svom važnom nacionalnom cilju, pre svega prvom spoljnopolitičkom prioritetu, a to su evroatlantske integracije. S pravom očekujemo da ćemo u decembru ove godine dobiti poziv za punopravno članstvo u NATO”, rekao je Stanišić.

On je rekao da je ova vlada otvorena za razgovor sa svima i da je to pokazala prethodnih dana, ali da nema razgovora kada se krši zakon i ugrožava ustavni poredak.

Povodom saopštenja Predsedništva koalicionog partnera Socijaldemokratske partije (SDP) da je aktuelna vlada još samo tehnička, Stanišić kaže da ova vlada nije tehnička i da ima pun kapacitet da do narendih izbora obavi svoj mandat.

U centru Podgorice večeras, sa početkom u 19 časova, Demokratski front organizuje proteste protiv Vlade Crne Gore, tražeći ostavku vlasti.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.