Izvor: B92, 06.Sep.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cepter najbogatiji na Balkanu

Beograd -- Među 100 najimućnijih u srednjoj i istočnoj Evropi 48 Rusa i 15 Ukrajinaca, četiri Srbina i tri Hrvata.

Na najnovijoj listi 100 najbogatijih u regionu srednje i istočne Evrope, to jest postkomunističkim zemljama, koju svake godine sastavlja poljski ekonomski časopis Vprost, 48 je Rusa, koji zauzimaju svih prvih 10 mesta, piše Politika.

Slede Ukrajinci, kojih je 15 na listi. Još ubedljivije nego ranijih godina listu predvodi Roman Abramovič sa imovinom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << procenjenom na 19,5 milijardi dolara. Guverner Čukotke, prijatelj predsednika Rusije Vladimira Putina, vlasnik najskupljeg svetskog fudbalskog kluba Čelsi, ima 4,5 milijardi dolara više nego prošle godine, kada je takođe bio prvi na listi.

Prvi po bogatstvu u regionu, ne računajući one koji potiču iz zemalja bivšeg SSSR-a, jeste Milan Janković, odnosno Filip Cepter, koji s četiri milijarde dolara zauzima 16. mesto, a ispred njega su 13 Rusa i dva Ukrajinca. Cepter je prošle godine bio na 37. mestu, sa imetkom od milijardu dolara. Posle Ceptera, najbogatiji državljanin zemalja koje nisu Rusija ili Ukrajina je češki finansijski magnat Petr Kelner, oko 3,2 milijarde dolara, a sledeći u toj grupi je Srbin Miroslav Mišković, sa imetkom od 1,5 milijardi dolara, na 38. mestu.

Ostala dva Srbina na listi su Bogoljub Karić, koji je sa 680 miliona dolara imovine na 71. mestu, prošle godine 48. sa 800 miliona i Stanko Subotić, na 86. mestu, s pola milijarde dolara.

Od tri Hrvata, najpoznatiji je vlasnik Agrokora Ivica Todorić, na 84. mestu sa imovinom procenjenom na 550 miliona dolara. Ostala dvojica su manje poznati, a to su Enver Moralić i Ante Vlahović, sa imovinom od po nešto više od 400 miliona dolara.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.